Acest lucru a stârnit o dezbatere în mediul online. Oamenii se întreabă dacă Veneția poate să facă față afluxului ridicat de turiști. Chiar dacă mulți dintre locuitorii din lagună își câștigă existența din acest domeniu – hotelierii și gondelierii, alții au început să se plângă de efectele negative ale turismului în masă.
Veneția are aproximativ 22 milioane de turiști anual, iar cei mai mulți dintre aceștia vin la bordul unor ambarcațiuni mari. Navele provoacă valuri mari, care pot să distrugă malurile și fundațiile clădirilor.
În medie, 60.000 de turiști sunt zilnic în așa-numitul “oraș al iubirii”, număr care îl depășește pe cel al locuitorilor. Mai mult de atât, turiștii au de multe ori un comportament care îi deranjează pe rezidenți. Recent, o femeie a filmat un grup de tineri voia să înoate într-unul dintre canalele orașulului.
“Este interzis înotul în Grand Canal. Nu este posibil! Aici nu este Disneyland, este un oraș”, le-a spus femeia tinerilor. Filmarea a fost vizionată de peste 150.000 de ori în doar două zile și a adus din nou în atenție problema turiștilor.
Recent, alți doi turiști au fost suprinși în timp ce înotau pe Marele Canal. Îngrijorările privind comportamentul celor care vizitează Veneția au atins din nou cote ridicate, după ce un bărbat din Noua Zeelandă, care s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice, a sărit de pe un pod, înainte de miezul nopții. Acesta nu a ajuns în apă, ci a aterizat pe un taxi pe apă care trecea pe canal. În urma gestului necugetat, atât turistul, cât și conducătorul ambarcațiunii au fost răniți.