Pașapoartele BNO pot fi solicitate de toți locuitorii din Hong Kong născuți înainte de 1997, anul în care fosta colonie britanică a redevenit teritoriu chinez.
În prezent sunt în jur de 300.000 de deținători de pașaport BNO în Hong Kong, dar totalul celor eligibili se ridică la 2,9 milioane, adică aproape 40% din totalul populației, care se ridică la aproape 7,5 milioane.
Pașapoartele BNO sunt documente de călătorie fără drepturi cetățenești (deși de o oarecare asistență consulară beneficiază posesorii), care oferă acces în Regatul Unit, fără viză, pentru şederi de până la şase luni.
Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, vrea să le ofere mai multe drepturi deținătorilor de pașapoarte BNO, dacă legea securităţii naţionale pentru Hong Kong va fi implementată de guvernul chinez.
Acestea ar include extinderea perioadei petrecute în UK la 12 luni (de la 6) și dreptul de a munci și a studia în Anglia, netezind drumul către obținerea cetățeniei britanice.
Legea controversată
Legea votată de Congresul Naţional al Poporului din China, organul legislativ care are un rol formal, reduce statutul legal separat al teritoriului semiautonom și oferă baza necesară pentru adoptarea de măsuri stricte împotriva protestatarilor de la Hong Kong, care luptă pentru independența față de Beijing.
Actul legislativ interzice actele de rebeliune, separatism, “actele de amestec străin” în politica internă și cele de terorism, acuzații folosite deseori în China pentru reprimarea disidenților politici și a oricărei forme de opoziție.
Legea permite, de asemenea, forțelor de securitate ale Beijingului să opereze în oraș.
Reacția Chinei
Decizia Marii Britanii de a oferi mai multe drepturi în Anglia deținătorilor de pașapoarte BNO a fost precedată de un comunicat remis de UK, SUA, Canada și Australia, care condamna planul Beijingului de a impune o lege ce încalcă înțelegerea convenită în 1997, când Hong Kong a încetat că mai fie colonie britanică.
De cealaltă parte, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, a declarat că “deținătorii de pașapoarte BNO sunt cetățeni chinezi, iar inițiativa guvernului britanic încalcă legile internaționale”.
Foto: EPA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro