Taxa de gunoi pentru cei 350.000 de locuitori ai Sectorului 2 s-a majorat cu 50 la sută.
Consiliul Local al sectorului a aprobat, în ședința din luna decembrie, un proiect de hotărâre care prevede modificarea valorii taxei de salubritate pe care să o plătească oamenii pentru ridicarea gunoiului.
Dacă în 2018 locuitorii sectorului 2 plăteau direct la operatorul de salubritate 8,46 de lei pe lună, adică aproximativ 100 de lei pe an, începând cu 1 martie 2019, taxa de habitat anuală pe care orice locuitor din sectorul 2, nou-născut sau pensionar, va trebui să o plătească va fi de 159 de lei.
Primăria de sector a decis, prin aceeași HCL, că va subvenționa de la buget 30 de lei/ persoană. Doar anul acesta se va plăti nu 159 de lei, ci 129 de lei.
Cea mai mare taxă de salubritate din București
Taxa este achitată de orice rezident în sectorul mai mare decât Clujul sau Constanța, fie copil sau adult.
Calculat pentru anul 2019, când taxa intră în vigoare din 1 martie, pentru o familie de doi adulți și doi copii, costul ar fi de 51,6 lei pe lună, adică 516 lei pe an.
Taxa de gunoi din sectorul 2 devine, astfel, cea mai mare din București.
În sectorul 1, locuitorii nu plătesc niciun ban operatorului de salubritate pentru ridicarea gunoiului. Taxa pentru serviciul de salubritate este suportată de Consiliul Local Sector 1. În schimb, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, vrea să-i determine pe locuitori să învețe să separe gunoiul în tomberoane pentru gunoi umed și pentru cel uscat. În noiembrie 2017, el declara că „nu vom mai ridica gunoiul dacă nu-l vor selecta”.
Taxa zero pentru gunoi este și în sectorul 3, unde Robert Negoiță a oprit, după 19 ani, contractul cu firma Rosal. Primăria prestează acum acest serviciu prin propria direcție.
Primăria Sectorului 4 a revenit la un operator privat de salubrizare după ce aproape doi ani a făcut curățenie cu propria firmă. Locuitorii din sector plătesc 5,03 lei/ persoană/ lună companiei Rosal pentru ridicarea gunoiului.
Și primarul Daniel Băluță mărise taxa în Sectorul 4, dar instanța a decis definitiv anularea hotărârii care stabilea majorarea taxei până la 12 lei/ persoană/ lună, pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, taxa ar fi fost de 80 de lei.
În sectorul 5, taxa este de 8,46 de lei lunar, de persoană, în timp ce în sectorul 6, taxa este zero pentru colectare selectivă.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!