În jurnalul scris de ofițerul SS Egon Ollenhauer se arată că Adolf Hitler a ordonat ca 260 de camioane încărcate cu comori să fie ascunse în 11 locații din Polonia pentru a le menține în siguranță și a nu cădea în mâinile armatei sovietice care avansau spre Berlin.

Ollenhauer era o figură cheie în operațiune, acționând ca o legătură între alți ofițeri SS și aristocrați locali care voiau să-și ascundă comorile.

În jurnal se arată că într-o locație se află 28 de tone de aur dintr-o aripă a băncii Reichsbank, din orașul polonez Wroclaw. În alte locații se află monede de aur, medalii, bijuterii și obiecte de valoare oferite naziștilor de către oameni bogați pentru păstrare, scrie Daily Mail.

Jurnalul spune că într-o ascunzătoare se află 47 de opere de artă furate din colecțiile din Franța, printre care lucrări de Botticelli, Rubens, Cezanne, Carravagio, Monet, Dürer, Raffael și Rembrandt.

De asemenea, într-un alt loc se află obiecte religioase furate din întreaga lume, în încercarea de a găsi dovezi ale teoriilor rasiale ale lui Hitler.

Vorbind despre acest jurnal, istoricul Joanna Lamparska a spus pentru Daily Mail că: „Jurnalul este foarte interesant, deoarece conține multe detalii despre ceea ce se întâmplă la sfârșitul războiului din Silezia, conține, de asemenea, informații despre locul unde intenționau să ascundă lucrurile. Dar, în opinia mea, nu se va găsi nicio comoară folosind jurnalul. Dacă acești oameni știau cu adevărat unde este comoara, ar fi căutat-o până acum”.


Citește și: „Dosarul Moscova 2” este numele pe care BNR l-a dat documentelor de la Brașov. Bucătarul Attila Szocs, un maghiar din Brașov, și iranianul Rezaei Kejani Davood au făcut o descoperire care reaprinde o veche dispută istorică și de patrimoniu


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News