„Cea mai de temut bucată de ocean de pe glob”, a scris Alfred Lansing despre călătoria exploratorului Ernest Shackleton din anul 1916. 

Drake este în prezent o provocare descurajantă pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni – și nu doar pentru că durează până la 48 de ore traversarea sa. Pentru mulți, posibilitatea de a se lăuda că au supraviețuit „tremurului Drake” face parte din atracția de a merge pe „continentul alb”.

„În mijlocul strâmtorii Drake este posibil ca vântul să fi suflat mii de kilometri până la locul în care vă aflați”, afirmă Alexander Brearley, șeful departamentului de oceane din cadrul British Antarctic Survey.

„Energia cinetică este convertită din vânt în valuri și formează valuri de furtună”. Acestea pot ajunge până la 15 metri, spune el. Totuși, înălțimea medie a valurilor în acest loc este mai mică – patru sau cinci metri, însă este de două ori mai mare decât în Atlantic.

Drake, „un loc fascinant”

Pentru oceanografi, spune Brearley, Drake este „un loc fascinant”. Strâmtoarea adăpostește ceea ce el numește „munți subacvatici”, iar curentul  care se strecoară prin pasajul relativ îngust face ca valurile să se izbească de ei sub apă.

Aceste „valuri interne”, cum le numește el, creează vârtejuri care aduc apa mai rece din adâncuri mai sus – lucru important pentru clima planetei.

Navigarea de-a lungul strâmtorii Drake este o misiune extrem de complexă care necesită smerenie și o doză de teamă, a mărturisit căpitanul Stanislas Devorsine, unul dintre cei trei căpitani ai Le Commandant Charcot, o navă a companiei Ponant.

„Trebuie să ai o teamă sănătoasă”, a mai adăugat el. „Este ceva care te menține concentrat, alert, atent la navă și la vreme. Trebuie să fii conștient că poate fi periculos – că nu este niciodată ceva obișnuit”.

„Suntem extrem de precauți – oceanul este mai puternic decât noi”, spune el. „Nu suntem în stare să mergem pe vreme îngrozitoare”, a mai precizat Devorsine.

Totuși, chiar și cu această marjă de siguranță, el a admis că traversarea Drake poate fi o experiență periculoasă. „Poate fi foarte dură și foarte periculoasă, așa că avem mare grijă”, spune el.

Oamenii sunt atrași din cauza călătoriei dificile

„Trebuie să alegem cel mai bun moment pentru a traversa Drake. Trebuie să ne adaptăm traseul – uneori nu ne îndreptăm spre destinația finală, ci modificăm traseul pentru a avea un unghi mai bun în fața valurilor”, a mai completat el.

Devorsine, care acum își petrece 90% din timp navigând pe mare, se simte ca acasă în apele strâmtorii Drake.

 „Când eram mic copil, citeam cărți despre aventurile maritime ale marinarilor și eroilor polari”, a mărturisit el. „Am fost atras de lucrurile dificile – îmi plac provocările”, a mai spus el.

Prima experiență pe care a avut-o în această zonă a fost atunci când, în tinerețe, a făcut o „cursă în jurul lumii” cu o barcă cu pânze, îndreptându-se spre sud din Franța și ocolind Capul Horn.

„A fost visul meu, pentru că este dificil, periculos și provocator”, spune el.

Nu este singurul. Unii oameni sunt atrași de călătoriile în Antarctica din cauza faptului că sunt dificile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News