În urma studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au descoperit că bioaerosolul din zona Oceanului de Sud (40 de grade latitudine sudică) este lipsit de particule toxice rezultate în urma activităților umane.

Conform IHO, Organizația Internațională Hidrografică, Oceanul de Sud este oceanul din jurul Antarcticii în toate gradele de longitudine și până la o limită de nord la 60° latitudine sud. Are 2,3 milioane de kilometri pătrați.

Profesoara Sonia Kreidenweis, care conduce echipa de cercetători a Departamentului de Științe Atmosferice de la Universitatea de Stat din Colorado, bănuia că aerul de peste așa-numitul Ocean de Sud ar fi cel mai puțin afectat de oameni, iar ultimele studii confirmă ipoteza.

Poluarea aerului este cauzată de aerosoli, adică particule solide și lichide și gaz care rămân suspendate în aer.

Cercetătorii au descoperit că aerul “stratului de frontieră”, care formează norii joși de peste Oceanul Antarctic, este lipsit de particule de aerosoli rezultate în urma activității umane, categorie ce include arderea combustibililor fosili, plantarea anumitor culturi, producția de îngrășăminte sau chiar eliminarea reziduurilor acvifere.

Cercetătorul Kathryn Moore a colectat probe de bioaerosol la bordul navei de cercetare

Probele au fost colectate în timpul misiunii SOCRATES, condusă de omul de știință Paul DeMott.

Kathryn Moore a prelevat aerul din stratul de graniță marină, partea inferioară a atmosferei, care are contact direct cu oceanul, la bordul unui vas de investigare, în timp ce se deplasa dinspre Tasmania spre gheața Antarctică.

Poluarea aerului provoacă moartea a 7 milioane de oameni pe an

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunța în 2019 că poluarea aerului provoacă moartea a şapte milioane de oameni pe an şi reprezintă o treime din decesele cauzate de accident vascular cerebral, cancer pulmonar şi boli de inimă.

80% din persoanele care trăiesc în mediul urban sunt supuse la emisii toxice care depășesc limitele considerate sigure din punct de vedere medical.

Dincolo de COVID-19, reducerea poluării salvează vieți. Mai multe orașe europene vor să reducă traficul rutier și Bucureștiul e printre ele.

România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din Capitală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News