Oradour-Sur-Glane, Franța
Ruinele acestui fost sat de pescari sunt astăzi o amintire dură a ororilor celui de-al Doilea Război Mondial.
Aflat în centrul Franței, satul a rămas aproape neatins din 10 iunie 1944, când o mare parte a populației sale a fost masacrată de Waffen SS, o ramură militară a organizației SS a Partidului Nazist.
Bărbații au fost împușcați în hambare, în timp ce femeile și copii au murit când biserica în care erau închiși a fost aruncată în aer. Iar cei câțiva supraviețuitori au fost împușcați în timp ce fugeau.
Generalul Charles De Gaulle a decis mai târziu că Oradour-Sur-Glane ar trebui să rămână o localitate-fantomă ca o dovadă a cruzimii naziste.
În apropierea lui a fost construit un nou sat cu un muzeu memorial, deschis din 1999.
Wharram Percy, Regatul Unit
Probabil cel mai cunoscut sat medieval părăsit al Angliei, Wharram Percy, se află în zona Yorkshire Wolds și a fost cândva adăpostul a două frumoase conace și o biserică. Aceasta din urmă este singura clădire care a mai rămas în picioare, dar încă se văd și fundațiile caselor, construite de familia de nobili Percy, precum și cele ale locuințelor țărănești din jur.
Populația satului s-a împuținat pe parcursul anilor, pe măsură ce localnicii care au început să se ocupe de creșterea oilor au plecat. A fost abandonat în jurul anului 1500, când ultimii locuitori rămași au fost evacuați.
La sute de ani de atunci, este încă o atracție pentru turiști și arheologi.
Belchite, Spania
Aflat pe linia frontului dintre forțele republicane și cele fasciste în timpul Războiului Civil Spaniol, Belchite s-a aflat în centrul unui asediu de câteva săptămâni între august și septembrie 1937, înainte de a cădea în mâinile forțelor generalului Francisco Franco în 1939.
Micul sat situat la sud de Zaragoza, în nord-estul Spaniei, este acum un memorial al celor care au murit atunci. Ruinele bisericii sale spectaculoase atrag în continuare.
Belchite este acum pustiu, însă un sat nou a fost construit în 1939 în apropiere.
Craco, Italia
Aflat în sudul extrem al Italiei, locul în care a fost construit și arhitectura sa spectaculoasă îl fac unul dintre cele mai fascinante orașe abandonate din lume, potrivit CNN.
Locuitorii săi l-au abandonat după o serie de alunecări de teren provocate de lucrările la rețeaua canalizare și apă în anii 1960, iar Craco a rămas complet pustiu în urma cutremurului din Irpinia din 1980.
De atunci, nu numai că orașul-fantomă a atras mii de turiști, ci a devenit și un loc în care s-au filmat producții precum „Quantum of Solace”, din seria James Bond.
Kolmanskop, Namibia
Cu multe dintre clădirile sale pe jumătate îngropate în nisip, Kolmanskop amintește de ce a fost cândva un oraș plin de viață în inima deșertului Namib.
Fondat după ce muncitorul Zacharias Lewala a descoperit aici diamante în 1908, orașul a cunoscut un aflux uriaș de mineri germani și a devenit un loc extrem de animat înainte de a fi abandonat în 1956.
A fost construit după modelul unui oraș german și avea o sală de bal, un cazinou și chiar o rețea de tramvaie.
Bodie, California
Orașul aflat lângă granița cu statul Nevada s-a dezvoltat la sfârșitul anilor 1870 ajungând să aibă până la 10.000 de locuitori după ce în zonă au fost găsite rezerve de aur, iar oamenii s-au înghesuit aici în speranța că se vor îmbogăți.
Aici existau 65 de saloane, o bancă Wells Fargo și chiar un cartier chinezesc.
Bodie a intrat în declin la începutul secolului al XX-lea, pe măsură ce alte orașe în plină expansiune au devenit mai proeminente, iar populația sa a scăzut la doar 120 de locuitori în 1920.
Clădirile bine conservate ale orașului pustiu l-au transformat într-o atracție pentru turiștii care fac tururi ale Vestului Sălbatic.
Insula Hashima, Japonia
Hashima este situată în largul coastei Nagasaki și a funcționat ca o instalație de extracție a cărbunelui subacvatic între anii 1887 și 1974. Insula a fost însă abandonată pe măsură ce cererea de cărbune s-a diminuat, iar de-a lungul vremii natura a pus stăpânire pe clădirile de pe insulă.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hashima a fost folosită ca lagăr de muncă forțată. Se spune că aici au murit aici peste 1.000 de civili și prizonieri de război coreeni și chinezi.
Pyramiden, Norvegia
Situată deasupra Cercului Polar, în arhipelagul Svalbard, Pyramiden a fost o așezare prosperă care avea la bază activitatea minieră.
Vândut sovieticilor de Suedia în 1927, orașul îndepărtat este presărat cu arhitectură clasică din perioada comunistă, de la blocuri de locuințe până la un heliport.
Cărbunele nu a mai fost extras aici din 1998, dar turiștii au la dispoziție un hotel și pot face tururi ale clădirilor abandonate. Cei care vizitează Pyramiden trebuie să ajungă în orașul Longyearbyen, de unde pot lua o barcă sau un snowmobil.
Pripyat, Ucraina
Pripyat a primit statutul de oraș în 1979, la aproximativ nouă ani după ce a fost fondat pentru a găzdui muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl din apropiere.
În orașul ucrainean locuiau aproximativ 50.000 de oameni când a fost evacuat pe 27 aprilie 1986, în urma dezastrului nuclear.
La începutul anului 2020, foștii locuitori din Pripyat s-au întors pentru prima dată aici pentru a marca 50 de ani de la înființare.
Tyneham, Regatul Unit
Când sătenii din Tyneham, în comitatul Dorset, au primit ordin să plece de la Biroul de Război al Marii Britanii în noiembrie 1943, ei au crezut că se vor întoarce odată ce al Doilea Război Mondial se va termina.
Locul a fost folosit pentru antrenamentul trupelor înainte de ziua debarcării în Normandia, iar guvernul Regatului Unit a emis un ordin de cumpărare în 1948.
Tyneham este acum parte a poligoanelor militare de tragere din această parte a Angliei și este deschis publicului la sfârșit de săptămână.
Ruby, Arizona
Abandonat din 1941, la un an după ce mina de aici a fost închisă, Ruby rămâne unul dintre cele mai bine conservate orașe-fantomă din SUA.
Poziționat aproape de granița cu Mexicul, orașul a cunoscut o expansiune în anii 1930, având o populație de 1.200 de locuitori care lucrat în special în minele de aur, argint, plumb și zinc.
Ruby este acum o proprietate privată, iar vizitatorii pot plăti în jur de 15 dolari pentru a petrece o zi explorând clădirile abandonate și traseele din deșert.
Varosha, Cipru
O destinație turistică populară în trecut, orașul stațiune Varosha a fost abandonat în 1974, după invazia Ciprului de către Turcia. Blocurile sale au fost lăsate să se degradeze.
Totuși, au existat încercări ca zona să fie redeschisă, cetățenii turci și rezidenții putând vizita plaja anul trecut.
Zona a devenit un punct fierbinte al tensiunile dintre cele două părți ale Ciprului, ciprioții greci care au fost forțați să părăsească zona plângându-se că nu li se permite accesul aici.
Vorkuta, Rusia
Mai multe orașe și sate fantomă înconjoară Vorkuta în nordul arctic al Rusiei, amintind de mina de cărbune care a funcționat aici. Cărbunele era extras de prizonierii din Gulag, între anii 1930 și 1960.
Ulterior, minerii au fost atrași aici de salariile mari.
Când activitățile miniere au intrat în declin în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, localnicii au plecat, lăsând o serie de sate acoperite de gheață și înghețate în timp.
Kayakoy, Turcia
Desemnat de UNESCO „sat de prietenie și pace mondială”, Kayakoy a este un important punct turistic pentru vizitatorii din sud-vestul Turciei.
Zona a fost abandonată în contextul conflictului de după Primul Război Mondial, când Grecia și Turcia au luptat pentru controlul regiunii mai extinse și un schimb de populație a făcut ca locuitorii să nu se mai poată întoarce la vechile lor case.
Bankhead, Canada
Un fost oraș minier de cărbune cu aproximativ 1.000 de locuitori, Bankhead este situat în Parcul Național Banff, din Munții Stâncoși.
Multe dintre clădirile sale au fost îndepărtate după ce mina a fost închisă din cauza grevelor din 1922.
Câteva construcții au rămas totuși în picioare și pot fi explorate de turiști.
Hampi, India
Orașul a prosperat în secolele al XIV-lea și al XV-lea, devenind unul dintre cele mai mari și mai importante din lume.
Capitală a Imperiului Vijayanagara, orașul a fost distrus de armatele sultanatului Dehli în secolul al XVI-lea.
Forturile, templele și piețele din Hampi, bine conservate, l-au ajutat să fis inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1986.
Epecuen, Argentina
Fondat pe malurile lagunei cu același nume în anii 1920, Epecuen a fost un oraș-stațiune conceput pentru a le oferi locuitorilor din capitala argentiniană Buenos Aires un loc de relaxare.
Atrași de apele sărate aparent cu proprietăți curative, vizitatorii au venit aici ani la rând, până când a avut loc dezastrul din 1985. Este vorba despre o „seiche” rară, adică un val staționar care apare pe un corp de apă închis, și care a dus la ruperea unui baraj și la inundarea orașului. Apa s-a retras în cele din urmă în 2009, clădirile rămase fiind acoperite de sare.