Oamenii de știință au analizat seturi de date privind temperaturile pe o perioadă de peste 60 de ani, precum și modelele climatice, pentru a calcula probabilitatea apariției unor temperaturi extreme fără precedent și unde ar putea avea loc acestea.
Aceștia au identificat Afganistanul, Papua Noua Guinee și America Centrală, inclusiv Guatemala, Honduras și Nicaragua, ca fiind „puncte fierbinți” pentru valurile de căldură cu risc ridicat.
Aceste regiuni sunt deosebit de vulnerabile din cauza creșterii rapide a populației și a accesului limitat la asistență medicală și la aprovizionarea cu energie, care le subminează rezistența la temperaturi extreme, potrivit raportului, publicat marți în revista Nature Communications.
„Există acolo dovezi că aceste regiuni ar putea foarte bine să se confrunte cu un val de căldură mare și că nu ar fi pregătite pentru el”, a declarat Dann Mitchell, profesor de științe atmosferice la Universitatea Bristol din Marea Britanie și coautor al studiului.
Amenințarea cu care se confruntă Afganistanul este deosebit de gravă, a declarat Mitchell pentru CNN.
Nu numai că există un potențial ridicat pentru o căldură extremă record, dar impactul va fi intensificat de dificultățile uriașe cu care se confruntă deja țara, a spus el.
Afganistanul se confruntă cu probleme sociale și economice grave. De asemenea, are o populație în creștere, care este din ce în ce mai expusă la problemele legate de resursele limitate, potrivit raportului.
„Când va apărea, în sfârșit, un val de căldură cu adevărat extremă, atunci vor fi instantaneu o mulțime de probleme”, a spus Mitchell.
Valurile de căldură au un impact negativ de amploare. Acestea reduc calitatea aerului, agravează seceta, cresc riscul de incendii și pot duce la cedarea infrastructurii.
De asemenea, acestea au un impact puternic asupra sănătății umane, iar căldura extremă este unul dintre dezastrele naturale cu cea mai ridicată mortalitate. Insolația sau epuizarea din cauza căldurii poate declanșa o gamă largă de simptome periculoase, inclusiv dureri de cap, amețeli, greață și pierderea cunoștinței, printre altele.
Potrivit centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, insolația este cea mai gravă boală provocată de căldură, provocând creșterea bruscă a temperaturii corpului în câteva minute și poate duce la dizabilități permanente sau la deces.
Mai multe regiuni au înregistrat deja temperaturi fără precedent în acest an. În martie, unele părți ale Argentinei s-au confruntat cu temperaturi cu până la 10 grade Celsius peste normal, în timp ce în aprilie au fost doborâte recorduri de temperatură ridicată în mari părți ale Asiei.