Un profesor și un psiholog câștigă în medie 3.500 de lei net pe lună, un avocat are în medie 5.500 de lei pe lună, în vreme ce un organizator de evenimente pleacă la final de lună cu 4.000 de lei, arată datele Salario, comparatorul de salarii realizat de către eJobs.

„Angajații care ocupă roluri ce presupun creativitate sau abilități organizatorice nu ar trebui să-și facă griji. Spre exemplu, rolul organizatorilor de evenimente este de a coordona și negocia cu contractorii, vânzătorii. Astfel, acest rol va fi imposibil de automatizat. În schimb, vor fi automatizate procese repetitive și joburi care sunt predispuse la o fluctuație de angajați”, explică Roxana Drăghici, șefa de vânzări a eJobs, cea mai mare platformă de recrutare de forță de muncă din România.

Agricultură, sănătate, resurse umane

Alte domenii care se mai numără printre cele mai puțin afectate de impactul inteligenței artificiale sau al tehnologiilor de ultimă generație sunt cele din agricultură, domeniul medical sau resurse umane.

Drăghici spune că și în cazul acestora pot fi automatizate anumite procese, dar că ele nu pot funcționa fără intervenția oamenilor.

„AI-ul este deja folosit în logistică, producție sau securitate cibernetică, vorbim, practic, de meserii care presupun sarcini redundante”, arată Drăghici.

Reorientare profesională

Chiar și în cazul celor care ocupă poziții ce vor fi afectate de inteligența artificială, este puțin probabil ca aceștia să-și piardă locul de muncă, scenariul probabil fiind reorientare către alte poziții, punctează Drăghici.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile aproape 30.000 de locuri de muncă în România.

Comparatorul de salarii funcționează pe baza datelor introduse de utilizatori.

Până în prezent peste 550.000 de specialiști și-au introdus veniturile.

Trustul de presă Ringier, care publică ziarul Libertatea, deține și platforma eJobs.

Urmărește-ne pe Google News