Cuprins:
De la Mike Waltz la Pete Hegseth și de la Stephen Miller la Kristi Noem, Donald Trump (78 de ani) arată că este extrem de dornic să aibă parte de oameni foarte fideli în viitoarea sa administrație, constată presa americană.
Accent pe șoimi în politica migrației
Potrivit The Washington Post, Donald Trump este pe cale să-și facă o administrație și un cabinet „cu oameni loiali care îi sprijină programul în materie de imigrație și politică externă, evitându-i astfel pe republicanii din establishment pe care îi acuză că au contracarat obiectivele din primul său mandat”.
Printre acești oameni fideli se află evident Stephen Miller, numit în postul de adjunct al șefului de cabinet, responsabil cu implementarea politicilor. În vârstă de 39 de ani, acest fost consilier principal ostil imigrației, catalogat de extremă dreapta, a lucrat în primul mandat al lui Trump în principal la elaborarea Muslim Ban, decretul care interzicea intrarea în SUA a cetățenilor cu majoritate musulmană, amintește The Washington Post.
Cotidianul american mai subliniază că aceste prime nominalizări, inclusiv cea a lui Tom Homan ca „țar al frontierelor”, mai exact ca responsabil de problema migrației și securitatea granițelor SUA, arată că Trump intenționează să-și îndeplinească promisiunea de campanie cu privire la expulzarea în masă a imigranților ilegali și închiderea granițelor.
Tom Homan (62 de ani) va fi ajutat de guvernatoarea statului Dakota de Sud, Kristi Noem (52 de ani), aleasă pentru conducerea Departamentului de Securitate Internă. Noem, al cărei stat natal este mai aproape de Canada decât de Mexic, a făcut mai multe deplasări în ultimii ani la graniţa dintre SUA şi Mexic, pe care a numit-o în ianuarie o „zonă de război”. În calitate de guvernatoare, ea a desfăşurat în ultimii ani zeci de trupe ale Gărzii Naţionale pentru a ajuta statul Texas.
În plus, Donald Trump l-a propus pe sfătuitorul său Mike Waltz (50 de ani), ales din Florida în Camera Reprezentanților, să devină consilierul său pentru securitate națională, apelând astfel „la o beretă verde (membru al forțelor speciale americane – n.r.) în retragere, un om care a fost foarte critic față de China”.
O nominalizare surprinzătoare la șefia Pentagonului
În afară de Waltz, Trump a ales să se bazeze pe jurnalistul Pete Hegseth (44 de ani) la șefia Pentagonului și pe fostul procuror federal John Ratcliffe (59 de ani) la conducerea CIA. Ambii îi sunt foarte loiali lui Trump.
Descris de Trump drept „un adevărat credincios al principiului «America pe primul loc»”, Pete Hegseth ar putea fi o nominalizare cu dedicație pentru așa-numiții generali „woke”, un termen peiorativ folosit de conservatori la adresa progresiștilor. Hegseth a declarat că a părăsit armata în 2021 după ce a fost considerat extremist de o instituție care nu îl mai dorea. „Sentimentul a fost reciproc – nici eu nu mai doream această armată”, scrie el în cartea sa.
Misiunea sa principală va consta probabil în „curățarea” armatei americane de „progresiști”, așa cum cere insistent Donald Trump. Printre cei angajați la „asanarea” imaginată de Trump se mai află miliardarii Elon Musk și Vivek Ramaswamy, care vor fi responsabili de „restructurarea agențiilor federale”.
Un om de încredere dorit la conducerea CIA
În ceea ce-l privește pe John Ratcliffe, fostul procuror federal de Texas este văzut ca un om foarte loial lui Trump, comportament manifestat mai ales pe vremea celor opt luni petrecute la conducerea Directoratului Național de Informații. Fostul director al CIA John Brennan l-a acuzat chiar că a publicat selectiv o parte din notițele sale pentru a da impresia că afacerea privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 a fost o invenție a candidatei democrate de la acea vreme, Hillary Clinton, pentru a-l pune într-o lumină nefavorabilă pe Trump. Acest notițe au fost scurse în timpul campaniei prezidențiale din 2020, când Donald Trump a fost învins de Joe Biden.
Nu în cele din urmă, Trump l-a nominalizat pe partenerul său de golf, investitorul imobiliar Steve Witkoff (67 de ani), în postul de emisar special pentru Orientul Mijlociu. În același timp, Trump l-a ales pe Mike Huckabee (69 de ani), tatăl fostei sale purtătoare de cuvânt la Casa Albă, în funcția de ambasador în Israel.
O altă nominalizare este cea a lui Elise Stefanik (40 de ani), pe care Donald Trump o vrea la conducerea misiunii diplomatice americane la ONU. Această aleasă de New York în Camera Reprezentanților nu are experiență în materie de politică externă sau securitate națională, dar în schimb s-a dovedit a fi o aliată prețioasă pentru Donald Trump, mai ales în timpul primei sale proceduri de destituire în 2019.
Cenzurat • 13.11.2024, 17:26
Vedeți cât și voi sunteți de vina pentru isteria produsa in masă. Cică jurnalism
Cenzurat • 13.11.2024, 17:26
Al articol de manipulare al opiniei publice. Oamenii aia sunt calificați pentru ce are nevoie Trump să facă, doar nu urma să îl aducă pe Biden. Dar e greu când libertatea baga propaganda woke pe pâine