In tramvaiul 36, un pusti ii spune prietenului sau o gluma: “Stii ce o sa mi se scrie mie pe cruce dupa ce o sa mor? BRB!”. Celalalt se schimonoseste la fata si, mimand un ras convulsiv si gesticuland, raspunde printre sughituri: “LOL, LOL”. In vreme ce adolescentii se prapadeau de ras, oamenii din jur se priveau unul pe altul, incercand sa inteleaga gluma. Jargonul de chat a lovit din plin limbajul adolescentilor, care au devenit aproape de neinteles pentru cei din jur. Pentru cei inca neinitiati, BRB vine din engleza (be right back) si se traduce prin “ma intorc imediat”, in vreme ce LOL inseamna ca te prapadesti de ras.

Minidictionar explicativ

10x = Multumesc (Thanks)
ASL = Varsta/Sex/Locatie (Age/Sex/Location)
BCNU = Ne mai vedem noi (Be seeing you)
BRB = Ma intorc imediat (Be right back)
BTW = Apropo (By The Way)
CUL = Ne vedem mai tarziu (See You Later)
FYI = Pentru interesul dumneavoastra/tau (For Your Information)
IMHO = Dupa umila mea parere (In My Humble Opinion)
JAM = Un moment (Just a Moment)
LOL = Rad in hohote (Lots Of Laugh sau Loughing Out Loud)
OIC = Oh, inteleg (Oh, I See)
OOH = Pe de o parte (On One Hand)
OTOH = Pe de alta parte (On The Other Hand)

„Internetul transforma intimitatea conversatiei”

Daniela Roventa Frumusani (foto), filolog, semiotician: “Denumita si „Limba latina a secolului XXI”, indispensabila in afaceri, industria hoteliera si IT, limba engleza ocupa locul doi pe planeta, dupa hindi. In Romania s-au trimis anul trecut peste 120 milioane de SMS-uri, la sfarsitul anului numarul clientilor s-a dublat, dar dincolo de explozia cifrelor, Internetul si SMS-ul devin o practica sociala globala, ce transforma esential chiar si intimitatea conversatiei. Prescurtarea prescurtarilor si secretizarea conversatiei a generat o cultura juvenila specifica, emblema a  epocii in acceleratie pe care o traversam.”

„Adultii trebuie sa invete limbajul”

Cristian Andrei (foto), medic psihiatru pentru copii si adolescenti: “Exista o tendinta fireasca a tinerilor de a-si forma o identitate de grup, iar aceasta a dus inevitabil la crearea unui limbaj cunoscut si folosit intre adolescenti. Inainte de aparitia emoticon-urilor, tinerii au apelat la tot felul de improvizatii pentru a-si exprima sentimentele. Astfel, a aparut acest limbaj, cunoscut si folosit de ei pentru a comunica intre ei. Adultii – profesorii si parintii – ar trebui sa invete acest limbaj, pentru ca tinerii sunt acum „doctori” in Internet, sex si droguri, pentru a-i putea educa si pentru a reusi sa comunice cu adolescentii”.

„Este usor de folosit si cool”

Chiru Calin, 13 ani, elev, Liceul “Alexandru Vlahuta”: “Prefer sa folosesc un astfel de limbaj pentru a scurta timpul de vorbire si este mult mai usor de scris. In limbajul vorbit nu folosesc astfel de expresii. Cel mai des utilizez LOL”.

Adriana Vasile, 17 ani, eleva, Liceul “Alexandru Vlahuta”: “Este mult mai rapid, usor de folosit, comun tuturor tinerilor si este cool. Renuntam astfel la frazele si expresiile elevate care ne iau mult timp”.

Denisa de la Bambi, 19 ani: “Apelez la acest limbaj din lipsa de timp. E un limbaj comun, folosit de toti colegii si prietenii mei.

Cine vrea sa ne inteleaga trebuie sa cunoasca prescurtarile. Cand vrem sa exprimam sentimente, avem la indemana emoticon-urile. Cel mai des folosesc LOL si K”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News