Discursul învăţătorilor în faţa bobocilor din clasa pregătitoare la capitolul materii a fost în acest an de neînţeles atât pentru părinţi, cât şi pentru micuţii aflaţi în premieră în băncile şcolii.
“Bună ziua, dragi copii! În acest an şcolar, o să studiem împreună: C.L.R, M.E.M., D.P., M.M., Educaţie fizică, Religie şi Engleză”… Imediat, ochii micuţilor s-au rotunjit de mirare, neînţelegând ce voiau să zică doamnele învăţătoare. Iar părinţii şi-au făcut cruce când au înţeles că Ministerul Educaţiei a schimbat denumirile materiilor cu nişte iniţiale fără sens, care nu sunt nici măcar la fel de simpatice precum celebrele “lol”, “cf?” sau “nb!” folosite de adolescenţi în discuţiile dintre ei.
“Eu încă nu ştiu ce înseamnă «Arte vizuale şi abilităţi practice». Sper ca doamna să ne explice, ca să învăţăm cât mai bine şi să nu o dezamăgim”, ne-a spus zâmbind Mara Gâmfăleanu, o boboacă din clasa 0. Pe scurt, C.L.R. înseamnă Comunicare în limba română. M.E.M. este matematica de altădată, cu o denumire mai pompoasă “Matematica şi explorarea mediului”.
Orele de “Lucru manual ”şi de “Desen”, le regăsim, mai nou, sub denumirea de “Arte vizuale şi abilităţi practice”, adică A.V.A.P. Nu s-a renunţat nici la ora de muzică, acum fiind înlocuită cu M.M, adică “Muzică şi mişcare”. Elevii de clasa 0 mai învaţă însă şi D.P., adică “Dezvoltare personală”, un termen folosit pentru o materie menită să-i înveţe pe prichindei bunele maniere şi cum să se poarte în societate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro