”Această idee ridicolă este inumană, complet impracticabilă și extrem de scumpă, așa că pare foarte plauzibil că guvernul conservator a emis-o”, a declarat laburistul Nick Thomas-Symonds, cu privire la intenția Londrei de a trimite solicitanții de azil în centre de procesare de la marginea Europei sau pe alte continente.
Ministerul de Interne britanic nu a comentat deocamdată aceste informaţii, dar un oficial a subliniat că Marea Britanie se mândreşte cu protecția oferită solicitanților de azil.
„Aşa cum au spus miniştrii, lucrăm la planuri de reformă a politicilor şi legislaţiei privind migraţia ilegală şi azilul pentru a ne asigura că putem să le acordăm protecţia adecvată celor care au nevoie, asigurând totodată că nu se abuzează de sistem şi că putem preveni infracţionalitatea legată de aceasta”, a spus oficialul citat.
Reacții au venit și de la Chișinău, după ce informațiile din presa britanică au ajuns în Republica Moldova.
”În legătură cu ştirile apărute în presa internațională referitoare la presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, a anunțat un comunicat oficial.
„Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu. MAEIE reamintește că în Republica Moldova solicitările de azil sunt examinate exclusiv în cadrul procedurilor prevăzute de legislația națională și normele de drept internațional”, mai scrie în comunicatul Ministerului.
O insulă din Atlantic
Primele dezvăluiri au venit din cotidianul Financial Times, care a precizat că guvernul a luat în calcul trimiterea azilanților pe Insula Ascension, un teritoriu britanic din Atlantic, aflat la mii de kilometri depărtare de Regatul Unit.
Oficialii ar fi analizat și un alt teritoriu britanic – Sfânta Elena, o insulă vulcanică unde a murit împăratul francez Napoleon Bonaparte.
Între timp, guvernul a renunțat la aceste planuri. Un oficial din consiliul local al insulei Ascension, citat de BBC News, a catalogat varianta drept un ”coșmar logistic”.
De ”nu este de încredere” Republica Moldova
Ulterior, dezvăluirile au fost completate de The Guardian, care a citat documente din care reieșea că guvernul analiza alte destinații – Republica Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.
Aceste propuneri, scrie The Guardian, veneau chiar din Downing Street, biroul premierului Boris Johnson. Ele includeau și estimări financiare pentru construirea eventualelor centre de procesare în țările menționate.
Documentele au arătat și faptul că oficialii Ministerului de Externe s-au împotrivit acestor propuneri.
Potrivit The Guardian, în cazul Moldovei, reprezentanții Ministerului de Externe făceau referire la conflictul transnistrean și la corupția endemică din țară.
”Dacă un centru de azil depinde de cooperarea credibilă și transparentă a sistemului de justiție din țara gazdă, atunci nu ne putem baza pe așa ceva”, au susținut oficialii.
Modelul australian
Intențiile guvernului britanic par inspirate de modelul aplicat deja de autoritățile australiene.
Australia dispune de centre de detenţie offshore pe insulele Nauru şi Manus, din Pacific.
Politicile australiene şi centrele sale de detenţie pentru migranţi au fost criticate în mod repetat de ONU şi de organizaţii pentru drepturile omului.
Solicitanţii de azil interceptaţi pe mare şi trimişi în aceste centre nu se pot instala în Australia, chiar dacă se stabileşte că sunt refugiaţi autentici.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!