„Pentru unele exporturi de arme spre Israel există un risc clar ca acestea să fie utilizate pentru a comite sau facilita o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional” în Gaza, a declarat în faţa Parlamentului britanic ministrul afacerilor externe David Lammy, relatează Agepres.

Licenţele suspendate includ echipamente „care ar putea fi utilizate în conflictul actual” în Gaza, a precizat şeful diplomaţiei britanice.

„Nu este vorba de o interdicţie generală. Acesta nu este un embargo”, a spus el, precizând că această suspendare nu va viza elemente ale avionului de luptă F-35.

Decizia intervine în urma unei examinări a licenţelor de arme exportate către Israel, pe care şeful diplomaţiei britanice a cerut-o la scurt timp după ce preluase funcţia, la începutul lui iulie.

David Lammy a declarat că această suspendare „nu este o afirmaţie asupra nevinovăţiei sau vinovăţiei” şi că poziţia guvernului britanic a rămas neschimbată.

„Noi nu ne-am pronunţat şi nu ne vom putea pronunţa asupra faptului dacă Israelul a încălcat sau nu dreptul umanitar internaţional”, a declarat Lammy, adăugând că Regatul Unit „nu este un tribunal internaţional”.

De la instalarea la putere la începutul lui iulie, guvernul laburist britanic al lui Keir Starmer (centru-stânga) a îndemnat în nenumărate rânduri la un armistiţiu în conflictul dintre Hamas şi Israel, declanşat pe 7 octombrie prin atacul fără precedent al grupării islamiste în sudul Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ameninţă duminică să-şi „regleze conturile” cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, după moartea a şase ostatici, ale căror cadavre au fost găsite în Fâşia Gaza, potrivit armatei israeliene.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News