Anunţul a fost făcut după ce sindicaliştii din LA Times au părăsit locul de muncă vinerea trecută, pentru a protesta faţă de iminentele disponibilizări, aceasta fiind prima întrerupere de activitate a sindicatului.
Matt Pearce, preşedintele Media Guild of the West, care înglobează sindicatul din Times, a numit ziua de marţi o „zi neagră”. El a spus că cel puţin 94 de membri ai sindicatului vor fi concediaţi.
„Multe departamente şi grupuri din întreaga redacţie vor fi puternic afectate”, a spus Pearce într-o declaraţie. „Acest total, deşi devastator, este totuşi mult mai mic decât numărul de concedieri la care se aştepta săptămâna trecută Comitetul de negociere”, a adăugat el.
El a spus că unii dintre cei selectaţi pentru concedieri de către conducere ar putea fi eligibili pentru plăți compensatorii, în baza contractului sindical. Editorii seniori, fotografii şi membrii unităţii video au fost, de asemenea, parte a epurării, a declarat Times.
Reducerile au fost necesare deoarece Times nu mai putea pierde până la 40 de milioane de dolari pe an fără a creşte veniturile din publicitate şi abonamente, a declarat marţi proprietarul ziarului, dr. Patrick Soon-Shiong.
„Decizia de astăzi este dureroasă pentru toţi, dar este imperativ să acţionăm urgent şi să luăm măsuri pentru a construi un ziar sustenabil şi prosper pentru următoarea generaţie. Ne-am angajat să facem acest lucru”, a declarat Soon-Shiong.
În ultimul an, concedierile şi achiziţiile au afectat o mare parte a industriei de ştiri. Washington Post, NPR, CNN şi Vox Media se numără printre numeroasele companii afectate.
Potrivit firmei de ocupare a forţei de muncă Challenger, Gray and Christmas, până la sfârşitul lunii noiembrie, s-au pierdut aproximativ 2.681 de locuri de muncă în industria de ştiri. Aceasta a fost mai mult decât în anii 2022 şi 2021.
Cea mai recentă rundă de reducere a locurilor de muncă la LA Times vine după ce peste 70 de posturi – aproximativ 13% din redacţie – au fost reduse în iunie anul trecut.
„Această reducere de personal este rodul unor ani de strategie mediocră, al absenţei unui editor şi al lipsei unei direcţii clare”, a afirmat sindicatul într-o declaraţie marţi după-amiază.
„Rămânem recunoscători pentru investiţia familiei Soon-Shiong în ziar şi ne menţinem angajamentul de a fi parteneri de bună credinţă în afacere şi la masa negocierilor. Dar este clar că cei cărora li s-a încredinţat să administreze generozitatea familiei sale l-au dezamăgit – nu membrii de rând ai personalului, care nu au niciun cuvânt de spus în privinţa priorităţilor editoriale”, au adăugat sindicaliştii.
Soon-Shiong, un miliardar din domeniul biotehnologiei, a achiziţionat Times în 2018, readucându-l în proprietatea locală la două decenii după ce a fost vândut către Tribune Co. Achiziţia a ridicat speranţe după ani de reduceri, scăderi de tiraj şi schimbări de conducere.
La începutul acestei luni, editorul executiv Kevin Merida a plecat brusc după un mandat de doi ani şi jumătate.
Pearce a declarat că miercuri comitetul de negociere al sindicatului se va întâlni cu conducerea Times pentru a începe discuţiile despre disponibilizări, aşa cum este prevăzut în contract.