Un grup de militari a apărut la televiziunea de stat pentru a anunța că armata a preluat puterea pentru a anula rezultatele alegerilor prezidențiale, încercând să înlăture un președinte a cărui familie deține puterea de aproape 56 de ani.
🇬🇦🇫🇷 A popular front coup in GABON just ousted the French-installed leader Ali Bongo. This follows similar coups that recently took place in Niger, Mali, Guinea & Burkina Faso. pic.twitter.com/ni2cg4YOA9
— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) August 30, 2023
Local residents joyfully greet the military in Gabon, who last night staged a military coup in the country. pic.twitter.com/kCEhFywTXI
— Sprinter (@Sprinter99800) August 30, 2023
Ofițerii s-au prezentat ca fiind membri ai Comitetului de tranziție și restaurare a instituțiilor.
Dacă va avea succes, lovitura de stat ar fi a opta în Africa de Vest și Centrală din 2020 încoace. Cea mai recentă, în Niger, a avut loc în iulie, în timp ce militarii au mai preluat puterea în Mali, Guineea, Burkina Faso și Ciad.
Ofițerii au declarat că reprezintă toate forțele de securitate și de apărare din Gabon și au anunțat că rezultatele alegerilor au fost anulate, că toate frontierele au fost închise până la noi ordine și că instituțiile statului au fost dizolvate.
„Astăzi, țara trece printr-o gravă criză instituțională, politică, economică și socială”, au afirmat ofițerii într-o declarație, precizând că alegerile din 26 august au fost lipsite de transparență și credibilitate.
„În numele poporului gabonez … am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”.
Tentativa de lovitură de stat a avut loc la câteva ore după ce Bongo, în vârstă de 64 de ani, a fost declarat câștigător al unor alegeri marcate de temeri de violență. El a fost văzut ultima dată în public votând, sâmbătă.
Gabon este membru al cartelului petrolier OPEC, cu o producție de 181.000 de barili de țiței pe zi, ceea ce îl face al optulea producător de petrol din Africa Subsahariană. În Gabon locuiesc peste două milioane de persoane și este puțin mai mic decât statul american Colorado.
Spre deosebire de Niger și de alte două țări din Africa de Vest conduse de junte militare, Gabonul nu a fost afectat de violențe jihadiste și fusese considerat relativ stabil. Dar aproape 40% dintre gabonezii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu aveau un loc de muncă în 2020, potrivit Băncii Mondiale.
Militarii intenționau să „dizolve toate instituțiile republicii”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, ai cărui membri proveneau din jandarmerie, din garda republicană și din alte părți ale forțelor de securitate.
Compania minieră franceză Eramet a declarat că își încetează toate operațiunile din Gabon și că pune în aplicare proceduri pentru a asigura siguranța personalului și a instalațiilor sale. Filialele companiei din Gabon exploatează cea mai mare mină de mangan din lume și o companie de transport feroviar.
Firma privată de informații Ambrey a declarat că toate operațiunile din portul principal al Gabonului din Libreville au fost oprite, autoritățile refuzând să acorde permisiunea de plecare a navelor.
Într-un moment în care sentimentul anti-Franța se răspândește în multe foste colonii, Bongo, care a studiat în Franța, s-a întâlnit cu președintele francez, Emmanuel Macron, la Paris, la sfârșitul lunii iunie, și a distribuit fotografii în care își strâng mâinile.
Franța are 400 de militari în Gabon, care conduc o operațiune regională de pregătire militară. Aceștia nu și-au schimbat operațiunile normale, potrivit armatei franceze.
Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, întrebat miercuri despre Gabon, a declarat că miniștrii europeni vor discuta situația în această săptămână. „Dacă acest lucru se confirmă, este o altă lovitură de stat militară, care crește instabilitatea în întreaga regiune”, a spus el.