Cuprins:
Al doilea pe lista PNL Timiș pentru alegerile parlamentare, primarul orașului Gătaia, Raul Cozarov, era convins, după finalizarea numărătorii voturilor de la alegerile parlamentare, că o să ajungă deputat. Președintele interimar al PNL Timiș, deputatul Marilen Pirtea chiar l-a felicitat după ce în Biroul Politic Național numele lui Cozarov a apărut pe lista noilor deputați liberali.
„Am considerat că după o experiență de peste 12 ani în funcția de primar și 19 ani în administrația publică locală am o șansă să îmi pun la bătaie experiența în Parlamentul României. Am fost susținut de colegii primari.
Cu ajutorul lor și cu votul cetățenilor am reușit să prindem al doilea loc de deputat în Parlament. Voi susține toate proiectele Gătăii și ale județului Timiș în continuare”, spunea Raul Cozarov, pentru Libertatea, după ce era cotat cu șanse maxime să fie al doilea deputat de Timiș.
N-a căzut pe formulă la redistribuire
În final, redistribuirea l-a lăsat acasă pe Cozarov, PNL Timiș ratând trimiterea la București a doi deputați. Publicația locală debanat.ro a scris că Raul Cozarov a acuzat pe un grup de WhatsApp al PNL că mandatul său a fost pierdut „la masa verde” în favoarea lui Lucian Bode, care a devenit deputat de Sălaj în urma redistribuirilor.
Contactat de Libertatea, Cozarov a negat autenticitatea mesajului. „Nu confirm acel articol, nu am spus, nu sunt cuvintele mele”, a declarat edilul.
„Algoritmul stabilit de lege e neclar”
Primarul din Gătaia a mai declarat că atribuirea mandatelor parlamentare prin redistribuirea voturilor este, de fapt, o adevărată loterie. „Redistribuirea se face pe niște algoritmi care nu au legătură cu voturile rămase neutilizate la nivelul filialei (n.r. – județene).
La redistribuire se intră într-o loterie a repartizării făcute de un calculator al AEP-ului pe un algoritm stabilit de lege, neclar. Intri într-o etapă din asta a șansei, mai mult decât a voturilor neutilizate. E o ciudățenie a legii”, a declarat Raul Cozarov, potrivit căruia, în această situație „nu e nimic prea mult de comentat”.
„Nu se mai ține seama de coeficient și prag”
Primarul din Gătaia a mai spus că pe algoritmul actual s-a ajuns în situația de repartizare a unui mandat de deputat pe o diferență de 3.000 de voturi. „La redistribuire nu mai se ține cont de coeficient și prag. Se redistribuie în ordinea restului cel mai mare, până se face numărul de mandate din județul respectiv”, a mai explicat edilul.
În Timiș, a precizat Cozarov, sunt 10 deputați. După repartizarea a nouă mandate, al zecelea a revenit UDMR-ului, care a avut ultima dată un deputat de Timiș în mandatul 2012-2016. „UDMR-ul în Timiș nu a făcut nici coeficientul electoral, nici pragul electoral. De asta vă spun că ciudățenia e mare. E o scăpare a legii, din punctul meu de vedere”, a mai declarat primarul din Gătaia pentru Libertatea.