În mod paradoxal, partidul separatistului Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, este cel care a votat împotriva acestui proiect de lege extrem de controversat, considerând că textul nu garantează aplicarea amnistiei la liderul său, figura principală a tentativei de secesiune a Cataloniei în 2017.
Respingerea în primă lectură nu înseamnă abandonarea proiectului, care se va întoarce în comisia parlamentară unde va putea fi modificat, însă arată presiunea permanentă la care formațiunea Junts supune executivul, lipsit de o majoritate fără sprijinul celor şapte deputaţi ai partidului lui Puigdemont.
„Fiecare vot este un calvar”
„Umilirea este constantă, în fiecare zi (…), fiecare vot este un calvar”, a spus şeful opoziţiei de dreapta, Alberto Nunez Feijoo, care a mobilizat duminică 45.000 de simpatizanţi la Madrid împotriva amnistiei, chestiune ce divizează profund societatea spaniolă.
Aliat imprevizibil, Junts per Catalunya a cerut marţi dimineaţă ca socialiştii lui Sanchez să voteze amendamente destinate să contracareze ofensiva judiciară a doi magistraţi care încearcă să împiedice aplicarea amnistiei în cazul lui Carles Puigdemont.
Socialiştii au refuzat, iar Junts a votat apoi contra proiectului de lege al guvernului, ce a întrunit doar 171 de voturi pentru, dintr-o majoritate necesară de 176 din 350.
Amnistia „trebuie să fie totală (…) şi să nu lase pe nimeni pe dinafară, pe nimeni”, a avertizat liderul deputaţilor Junts, Miriam Nogueras, înaintea votului.
Proiectul de lege de amnistie a fost o condiţie cerută de separatiştii catalani în schimbul sprijinului lor indispensabil pentru reconfirmarea lui Sanchez la mijlocul lunii noiembrie pentru un nou mandat de şef al guvernului.
Dacă Parlamentul îl va adopta în cele din urmă, textul va permite oprirea procedurilor judiciare declanşate împotriva a sute de militanţi şi lideri separatişti pentru implicarea lor în tentativa de secesiune.
Foto: Profimedia Images