Funcția care ar putea fi oferită în premieră pe un telefon mobil ar constitui un precedent pentru alte gadgeturi care folosesc tehnologia de realitate augmentată, arată Bloomberg, citat de Business Insider.
În afară de camerele AR, Apple pregătește și posibilitatea viitorului iPhone de a se conecta la rețelele 5G, funcționalitate oferită în prezent de principalii competitori de pe piața telefoanelor cu Android.
Tehnologia de vârf care urmează a fi folosită de Apple e cu mult peste concurență, care se rezumă la performanțe mai mari ori fotografii mai bune pe întuneric.
Cea mai importantă schimbare așteptată la viitorul model de iPhone prevăzut pentru 2020 este o cameră sofisticată tri-dimensională. O asemenea cameră va avea un scanner laser cu rolul de a cartografia 3D lumea înconjurătoare, pentru a oferi telefonului funcții de realitate augmentată. Cu ajutorul acestei camere 3D, noul iPhone va putea plasa obiecte virtuale în realitatea augmentată, oferind o percepție îmbunătățită în profunzime, arată sursa citată.
Însă, Apple oferă suport pentru aplicațiile de realitate augmentată de câțiva ani, iar prima mișcare în această direcție a făcut-o în 2016, o dată cu lansarea așa numitului AR Kit – un set de unelte de programare care să ajute dezvoltătorii să creeze aplicații de calitate
În ciuda soluțiilor de soft implementate de Apple, care permit includerea mai facilă a obiectelor și oamenilor în lumea virtuală- performanțele de realitate augmentată ale noului iPhone vor fi decise de componentele fizice ale telefonului. O performanță sporită în această direcție o va avea noul iPhone, dacă într-adevăr Apple va implementa modelul îmbunătățit de cameră 3D.
Direcțiile Apple în AR, trasate de CEO-ul companiei
De ce oare o asemenea funcție ar fi ceva atât de important pentru Apple – se întreabă mulți, dar răspunsul nu se referă la prezent cât mai degrabă la viitor. CEO Apple, Tim Cook, a vorbit de multe ori despre realitatea augmentată, spunând că o consideră pe termen lung ca fiind mult mai importantă decât realitatea virtuală. În 2018, Cook a spus că vede AR ca fiind ceva „profund” spunând că are potențialul de a amplifica activitatea umană, mai degrabă decât în a izola oamenii. (cum face realitatea virtuală, spre exemplu, n.r.) „Ar putea schimba pentru totdeauna modul în care folosim tehnologia” a adăugat șeful Apple.
Compania ar putea lansa chiar și un set de căști pentru realitatea augmentată anul viitor, potrivit analistului Ming-Chi Kuo, renumit pentru predicțiile sale despre activitatea Apple.
Ce este realitatea augmentată
Realitatea augmentată, Augmented Reality (AR), este una dintre noile tehnologii ce încep să acapareze cât mai mult teren în domeniul IT și de Business. Aceasta reprezintă o experiență interactivă bazată pe combinarea lumii reale cu elemente din lumea virtuală, astfel creând o lume reală augmentată de către informația generată virtual, bazată pe o dimensiune senzorială umană ce poate să fie fundamentată de senzorii vizuali, auditivi, olfactivi și/sau somatosenzoriali, arată Wikipedia.
Realitatea augmentată poate să fie definită ca și un sistem ce îndeplinește trei activități de bază: combinația dintre lumea reală și virtuală, interacțiunea în timp real și înregistrarea 3D exactă a obiectelor virtuale și reale.
Realitate augmentată (AR) este un live, de vedere fizică, în lumea reală de mediu, ale cărei elemente sunt completate de către calculator, generate de intrări senzoriale, cum ar fi de sunet, video, grafice sau date GPS. Acesta este legat de un concept mai general numit realitate mediată, în care o vedere a realității este modificată (eventual, chiar sau diminuată, mai degrabă decât augmentată) de către un calculator. Ca rezultat, funcțiile tehnologiei de percepția creșterii curentă a realității. Prin contrast, realitatea virtuală înlocuiește lumea reală, cu una simulată.
Sursa foto: Business Insider