Perspectivele Samsung ca furnizor de echipamente de telecomunicații s-au îmbunătățit în urma problemelor pe care le are Huawei în întreaga lume din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite.
“Câștigarea comenzii de la Verizon ar putea ajuta compania (Samsung, n.red.) să își extindă afacerea cu echipamente de telecomunicații în străinătate, dând posibilitatea companiei să negocieze cu alte țări”, spune Park Sung-soon, analist la Cape Investment and Securities.
Verizon era cel mai mare client al Nokia, potrivit unei note a băncii americane JP Morgan, după ce grupul finlandez cumpărase în 2016 producătorul franco-american Alcatel-Lucent pentru 16,6 miliarde de dolari, care lucra deja cu compania americană de telecomunicații.
Nokia mai activează acum doar în producția de echipamente de telecomunicații. În ciuda numelui, telefoanele Nokia sunt produse de fapt sub licență de altă companie finlandeză, numită HMD Global, unde Nokia este acționar minoritar, alături de Google.
Huawei, cel mai mare producător de echipamente telecom din lume
Samsung a avut doar o cotă de 3% în 2019 în privința echipamentelor de telecomunicații. Pe primele locuri se află Huawei (28%), Nokia (16%), Ericsson (14%), ZTE (10%) și Cisco (7%), potrivit firmei de cercetare DellOro Group.
Statele Unite au decretat grupurile chineze Huawei și ZTE drept amenințări la adresa securității naționale.
Operatorii de telefonie din SUA nu mai au voie să cumpere echipamente de la cele două companii.
Sancțiunile americane fac prăpăd asupra Huawei
De asemenea, SUA au impus sancțiuni internaționale împotriva Huawei, ceea ce a făcut ca Google să nu mai poată oferi acces la magazinul de aplicații Google Play pe smartphone-urile Huawei.
Concomitent, Huawei nu mai poate să își producă propriile cipuri HiSilicon, utilizate în smartphone-urile sale, deoarece compania le realizează în fabricile sale folosește tehnologie americană și nu mai are voie să aibă legături cu Huawei.
Marea Britanie a decis în luna iulie eliminarea Huawei din rețelele 5G până la finele anului 2017, adăugând pe lista posibililor furnizori Samsung și grupul NEC din Japonia.
De asemenea, România a venit cu un proiect de lege care elimină indirect Huawei din furnizarea de echipamente 5G către operatorii din țara noastră. Aceștia vor trebui să aibă o autorizație specială din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Acesta va evalua dacă furnizorii sunt “sub influența unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”.
Cel care ar urma să acorde decizia de autorizare va fi premierul, pe baza avizului CSAT.