Aceasta este o lovitură pentru executivul european, care a avut ca prioritate în ultimii ani lupta împotriva optimizării fiscale efectuate de către multinaționale.
Taxe foarte mici plătite de Apple
În 2016, Comisia Europeană decisese că Apple a beneficiat de ajutoare de stat ilegale prin două decizii ale Irlandei care au redus artificial taxele sale la 0,005%.
Curtea a respins argumentele deoarece Comisia Europeană nu a demonstrat că Apple a beneficiat de un avantaj.
Cele două subsidiare ale Apple sunt Apple Sales International (ASI) și Apple Operations Europe (AOE).
Din cauza taxelor mici, multe multinaționale își canalizează vânzările din Uniunea Europeană prin Irlanda, precum Apple, Google, Facebook. Din această cauză, peste 250.000 de angajați lucrează în acest domeniu.
Alte state văzute ca paradisuri fiscale mai sunt Olanda și Luxemburg.
Alte amenzi anulate
Aceeași Curte a respins anul trecut o amendă similară de 30 de milioane de euro pentru Starbucks, iar în alt caz a eliminat amenzile pentru o schemă financiară ce implica 39 de multinaționale.
Executivul european poate ataca decizia la Curtea Europeană de Justiție, instanța de top a UE sau poate reface decizia de amendare a Apple astfel încât să includă și cerințele deciziei actuale.
O serie de alte investigații ale Uniunii Europene vor fi și ele amânate sau modificate, precum cazurile contra Ikea și Nike din Olanda sau Huhtamaki din Luxemburg. Toate acestea sunt acuzate că au beneficiat de avantaje fiscale ilegale.
Taxa pe tehnologie
Uniunea Europeană vrea să taxeze multinaționalele acolo unde realizează activitățile, nu unde sunt raportate artificial profiturile.
Aceasta dorește o taxă specifică în cadrul OECD, care să se aplice la nivel mondial.
Statele Unite s-au retras însă de la negocieri, afirmând că taxa vizează în special corporațiile americane de tehnologie.
În ultimii ani, mai multe state au impus taxe specifice în domeniul IT. Franța a impus o taxă de 3% companiilor din tehnologie, dar SUA au replicat cu o taxă pe vinurile franțuzești.