Legea 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, prevede, la articolului 19, că Guvernul trebuie să informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie să audieze respectiva persoană propusă.
Mai multe surse din conducerea Camerei Deputaților și a Senatului au declarat pentru Digi24.ro că Viorica Dăncilă nu a trimis către Parlamentul României nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o, așa cum prevede legea.
Pe 10 septembrie, viitorul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat portofoliile pe care le va primi fiecare membru al Colegiului comisarilor, iar Rovana Plumb a fost desemnată pentru postul de comisar pe transporturi.
Rovana Plumb a scris, într-un comunicat oficial, că nominalizarea pentru postul de comisar european ” o onorează și responsabilizează în egală măsură”.
„Ca om politic și cetățean care face parte din generația care a lucrat și lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție europeană. Îi mulțumesc în mod deosebit doamnei premier, Viorica Dăncilă, pentru susținerea acordată. Îi mulțumesc colegului Dan Nica pentru fair play-ul arătat”, spunea Rovana Plumb.
Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European i-a trimis o scrisoare Rovanei Plumb, propusă comisar european, în care îi cere lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, arată un document obţinut de Mediafax.