Cel puțin 11 persoane au murit în urma unor lovituri aeriene asupra a două case din Rafah, au declarat martori citați de Reuters. Totodată, tancurile au bombardat unele zone din estul orașului, ceea ce provoacă temeri în rândul locuitorilor cu privire la un atac terestru iminent.
ONU atrage atenția asupra unui „coșmar umanitar cu consecințe regionale incalculabile”
În acest context, agențiile umanitare internaționale au avertizat că există riscul unei catastrofe dacă Israelul va intra în Rafah, una dintre ultimele zone din Fâșia Gaza în care trupele nu s-au deplasat în timpul ofensivei terestre.
Forțarea intrării în orașul sudic ar „spori ceea ce este deja un coșmar umanitar cu consecințe regionale incalculabile”, a atras atenția secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
De asemenea, Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a lansat un nou apel pentru o încetare urgentă și susținută a focului în Gaza.
„Operațiunile militare din Rafah vor duce la strămutarea a peste un milion de palestinieni și riscă să provoace moartea, distrugerea și rănirea a zeci de mii de persoane. În cazul în care Israelul își extinde operațiunile mai departe în sud, aceasta ar însemna o nouă strămutare forțată a peste un milion de oameni care nu mai au unde să se ducă și ar pune capăt legăturii umanitare din Egipt”, a declarat Bob Kitchen, vicepreședintele pentru situații de urgență al IRC.
Oficialul a mai afirmat că dacă nu vor fi uciși, civilii palestinieni din Rafah riscă să moară de foame sau din cauza bolilor.
„Nu va mai exista o singură zonă «sigură» în care palestinienii să se poată duce, deoarece casele, piețele și serviciile de sănătate le-au fost anihilate”, a adăugat Bob Kitchen.
Israelul spune că ia măsuri pentru a evita victimele civile și acuză militanții Hamas că se ascund printre civili, inclusiv în școli și spitale, lucru negat de grupare.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că termenii propuși de Hamas pentru o încetare a focului, care ar implica și eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea palestiniană, sunt „iluzorii” și a spus că va continua lupta până la o „victorie totală” în Fâșia Gaza.
Semnal din partea SUA privind continuarea negocierilor
Cu toate acestea, sunt planificate mai multe discuții, iar secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la a cincea sa călătorie în regiune de la începutul războiului, a declarat că vede loc pentru continuarea negocierilor.
O delegație a Hamas condusă de un oficial de rang înalt, Khalil Al-Hayya, a ajuns joi la Cairo, pentru discuții privind încetarea focului cu Egiptul și Qatar, care au rolul de mediatori.
Este de așteptat ca delegația să se întâlnească cu șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel, și cu echipa care gestionează medierea, potrivit unor surse de securitate egiptene, citate de Reuters.
Totodată, ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat că țara sa lucrează cu toate părțile interesate pentru a găsi o soluție privind oprirea conflictului și a îndemnat comunitatea internațională să pună mai multă presiune pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza.
Hamas a propus o încetare a focului de patru luni și jumătate, timp în care toți ostaticii deținuți în Gaza să fie eliberați, Israelul să își retragă trupele din Gaza și să se ajungă la un acord privind încetarea războiului.
Oferta Hamas este un răspuns la o propunere elaborată de șefii spionajului american și israelian și transmisă recent grupării de mediatorii din Qatar și Egipt.
Ofensiva militară israeliană în Fâșia Gaza a început după atacul Hamas din 7 octombrie, în urma căruia au fost ucise 1.200 de persoane și peste 250 de oameni au fost luați ostatici, potrivit datelor israeliene. De la începutul atacurilor israeliane asupra enclavei, cel puțin 27.840 de palestinieni au fost uciși și peste 67.000 răniți, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Foto: Profimedia