Copreședintele USR PLUS Dan Barna a declarat, luni, că legea este un „Moș Crăciun imobiliar”, iar astfel de proiecte de acte normative trebuie să aducă un beneficiu și pentru statul român.

„Dezvoltarea României nu se poate face prin devalizarea statului. Trebuie să încetăm cu acest mecanism de a oferi cadouri, nu putem oferi 400 de milioane de euro cel puțin cadou unei instituții private pentru perspectiva unui proiect de dezvoltare, probabil necesar și util fără îndoială pentru România. Dar trebuie să existe o valorificare, un beneficiu și pentru statul român. E de neacceptat ca statul român să nu primească niciun ban”, a declarat Dan Barna.

Practic este o generozitate, un Moș Crăciun imobiliar în care statul se transformă referitor la aceste imobile, un lucru pe care USR PLUS nu are cum să îl accepte. Vom rămâne foarte fermi pe această poziție.

Dan Barna, copreședinte USR PLUS:

Barna a mai spus că există proiecte similare și pentru diverse culte, care au terenuri sau clădiri primite în folosință de la stat și cărora ar urma să le fie transferat dreptul de proprietate.

„Este un mecanism pe care USR PLUS nu-l susține, statul trebuie să își valorifice imobilele”, a conchis Dan Barna.

Acuzații de „presiuni” la Comisia Economică a Senatului

Silvia Dinică, președintele Comisiei Economice din Senat, a acuzat săptămâna trecută „presiuni” pentru adoptarea rapidă a proiectului.

Dinică a acuzat-o pe senatoarea Iuliei Scântei (PNL), șefa Comisiei Juridice, că forțează punerea în dezbatere a proiectului la Comisia Economică, după ce a fost aprobat „pe repede înainte” un raport cu amendamente la comisia Juridică.

Libertatea a scris în exclusivitate despre acestea amendamente. USR a votat împotriva lor și a raportului la Comisia Juridică.

Dinică a scris că Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege.

Vreau să cred că toți senatorii și toate partidele pun pe primul plan interesele României și nu interesele imobiliare ale unor grupuri. Tocmai de aceea, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției.

Silvia DinicĂ (USR), președintele Comisiei Economice din Senat:

Senatoarea Scântei respinge acuzațiile

Scântei a respins categoric acuzațiile și denunță, într-o postare pe Facebook, implicarea în dezbateri a unor companii care au interese financiare în proiectul de la Romexpo.

Îmi permit să-i răspund că nu poți să te autoproclami «campion» al integrității și transparenței într-o postare pe facebook și în același text să anunți că vrei să dezbați legea în cauză cu oameni de afaceri care ar avea beneficii de pe urma ei.

Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice din Senat:

„Un exercițiu de transparență ar fi ca Silvia Dinică să spună în numele căror interese a invitat oameni de afaceri la ședința Comisiei economice pe care o conduce”, a mai arătat Iulia Scântei.

Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică a anunțat că, joi, se va organiza la Comisia Economică „o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri”.

Șefa Comisiei Juridice susține totodată că amendamentele adoptate pun în acord legea cu observațiile președintelui Klaus Iohannis.

„Mai exact, am susținut ca această lege să interzică tunurile imobiliare mascate – adică terenurile în discuție să nu fie înstrăinate sub nicio formă, iar statul să le poată recupera deîndată dacă obiectivele nu sunt îndeplinite”, a scris Iulia Scântei.

Senatoarea PNL a mai spus că, în cazul în care cererea de reexaminare este respinsă, ar urma să intre în vigoare legea adoptată anul trecut, adică cea în care statul nu are nicio garanție privind proiectul și terenurile.

Scântei a precizat că a cerut Biroului Permanent al Senatului fie să stabilească un nou termen pentru depunerea raportului comun al comisiilor Juridică și Economică, fie „să desesizeze comisia care nu-și îndeplinește atribuțiile”.

Șefa Comisiei Juridice a spus că a cerut același lucru pentru 20 de legi retrimise în Parlament de șeful Statului.

NEPI, interesat de terenuri

De terenul de la Romexpo s-a arătat interesat fondul imobiliar sud-african NEPI.

Acesta deține mai multe mall-uri în România. Încă de când a fost adoptată legea, în toamna anului trecut, NEPI a criticat-o. Mai mult, fondul imobiliar s-a plâns la Comisia Europeană, acuzând că legea este un ajutor de stat.

Camera de Comerț, entitatea privată care ar urma să primească terenurile de la Romexpo, are din 2017 un proiect imobiliar de 2,87 miliarde de euro cu grupul Iulius.

Acesta este un concurent direct cu NEPI în sectorul imobiliar.

Reprezentanții Iulius au precizat pentru Libertatea că „în acest moment” nu are un parteneriat cu Camera de Comerț.

Iulius nu a precizat când a renunțat la proiectul din 2017 prezentat deja public și nici dacă acesta va putea fi reactivat în viitor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News