Luca Andrei Sîrbu are doar 4 anișori, dar destinul l-a încercat cât pentru o viață. Boli grele, înspăimântătoare îi macină trupul firav și fac ca orologiul existenței sale să numere din ce în ce mai anevoios fiecare clipă.
Micuțul din București este în pericol ca oasele – începând cu cele ale picioarelor și ale coloanei vertebrale – să se frângă din cauza displaziei bilaterale de șold.
Copilașul ar putea fi salvat, dar are nevoie cât mai repede de 35.000 de euro pentru a ajunge în Germania, la medicii ortopezi care îl așteaptă pentru o primă intervenție chirurgicală.
Trecuseră mai puțin de 48 de ore de când venise pe lume și mogâldeața care cântărea mai puțin de două kilograme era, nedrept, la răspântia dintre viață și moarte. O puternică hemoragie cerebrală, de grad IV, îi inundase creierul.
Era urmarea sindromului transfuzor-transfuzat depistat chiar la naștere, o situație pe cât de rară, pe atât de severă, care apare în cazul gemenilor identici care primesc cantități inegale de sânge placentar. Au urmat zece zile în care copilașul – ca, de altfel, și frățiorul lui – a fost intubat pentru a fi salvat. Plus alte două luni și jumătate de spitalizare.
Toate acestea aveau să fie, din nefericire, începutul unei lupte crâncene pentru supraviețuire. Hemoragia s-a retras în câteva luni, dar în urma ei au rămas sechele extrem de grave, care au distrus viața lui Luca.
Hemoragia craniană a lăsat sechele grave
Sarcina a fost cu sindrom transfuzor-transfuzat. La 16 săptămâni s-a văzut. Din cauza surplusului de hemoglobină s-a produs acea hemoragie cerebrală… Pe ambele emisfere craniene au rămas, în urma hemoragiei care s-a retras în ceva mai mult de jumătate de an, goluri mari. Atât în diametru, cât și în profunzime.
Adriana Sîrbu, 34 de ani, mama lui Luca:
”Am încercat toate manevrele terapeutice posibile, atât cât permiteau corpul și starea de sănătate a copilașului nostru. Neurologul care l-a consultat ne-a dat un prognostic rezervat. A zis că nu știe cât va supraviețui. Dar noi nu ne-am lăsat, nu am abandonat lupta”, mai povestește mama lui Luca.
Copilul creștea, boala se agrava
Odată cu creșterea, boala s-a agravat galopant. Chinurile și durerile atroce au sporit în intensitate. Tetraparezei spastice severe cu elemente extrapiramidale i s-a adăugat falimentul creșterii, refluxul gastro-faringian (operat pe când Luca era doar un bebeluș de 6 luni), hernie hiatală congenitală (operată la 1 an și jumătate), dar și displazie bilaterală de șold. Cea din urmă, o complicație extrem de gravă, care acum pune în pericol viața copilașului care are 4 anișori.
“Timp de doi ani, copilașul nostru a dormit doar două-trei ore pe noapte”
”Din cauza durerilor atroce, Luca al nostru a suferit cumplit. Ni se rupea inima, nu mai știam ce să facem. Timp de doi ani, copilașul nostru a dormit doar două-trei ore pe noapte. Se chircea de durere, făcea zilnic spasme care îi rigidizau corpul. I se contractau toți mușchii, se arcuia pe spate”, spune mama lui Luca.
Oasele șoldurilor s-au desprins și urcă spre coloana vertebrală
Acum, marea problemă este displazia bilaterală – o complicație survenită ca urmare a tetraparezei spastice -, care este atât de severă, încât șoldurile copilului s-au deplasat, s-au desprins și urcă spre coloană. Riscul ca, în timpul crizelor spastice, oasele picioarelor și ale coloanei să se rupă este uriaș.
Niciun specialist român nu se încumetă să-l opereze pe băiețel
În România, niciun specialist ortoped nu s-a încumetat să-l opereze pe Luca – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, dar părinții lui au găsit în Germania un spital, ”Schön Klinik”, din Vogtareuth (la 80 km de München), unde intervenția salvatoare poate fi făcută.
Este nevoie însă de 35.000 de euro, dar și de ceva timp pentru ca Luca să se mai îngrașe. Acum are doar 8,5 kg, iar medicii pot interveni abia după ce băiețelul trece de 10 kilograme.
“Această operație este o șansă uriașă pentru copilașul nostru, poate unica”
”În țară am făcut tot ce este omenește posibil. Masaje, terapii, tot felul de investigații periodice. În zadar… Nu e nicio îmbunătățire, ba chiar e mai grav. Luca nu stă în funduleț, nu-și poate ține capul, nu-și poate folosi mâinile și, firește, nu poate să meargă. La Schön Klinik suntem așteptați, dar avem nevoie de 35.000 de euro doar pentru o primă operație dintr-un lung șir”, spune mama micuțului.
Dacă nu facem la timp operația la șold, există riscul ca oasele picioarelor și ale coloanei să se rupă în timpul crizelor, când tot corpul i se rigidizează. Apoi, îi vor ceda organele. Această intervenție este o șansă uriașă pentru copilașul nostru, poate unica, și de aceea îi rugăm pe toți oamenii cu suflet să ne fie alături, să ne ajute să ne salvăm băiețelul care suferă enorm.
Adriana Sîrbu:
Și Matei, frățiorul geamăn al lui Luca, este foarte bolnav
Drama familiei este cu atât mai mare, cu cât fratele geamăn al lui Luca este, la rându-i, grav bolnav. Matei suferă de hipoacuzie bilaterală severă și are un implant în urechea stângă pentru a putea auzi. Din cauza perioadei lungi în care nu a auzit, copilașul nu vorbește și are probleme de comportament care trebuie tratate. În aceste condiții, situația financiară a soților Sîrbu este una extrem de delicată.
Cei care doresc să îl ajute pe Luca o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «LUCA»
Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro