Începând cu 8 ianuarie, masca de protecție devine din nou obligatorie în toate spațiile, iar cei care vor încălca această regulă riscă să fie amendați.
„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a declarat ministrul de interne pentru Digi24. Mai exact, o amendă de până la 2.500 de lei.
Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Lucian Bode a precizat că „nu este nevoie de indicații, ci de lege”.
„Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode pentru Digi24.
Sindicatul EUROPOL le cere polițiștilor să nu verifice măștile
După apariția noii reguli, Sindicatul Europol a criticat „prevederile lipsite de claritate și de logică” și i-a îndrumat pe polițiști să refuze să controleze conformitatea măștilor de protecție.
„Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă. De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca, în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau, de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi. Viitorul ne aparține!”, au transmis reprezentanții Europol.
Aceștia au spus că partea ridicolă a situaţiei va fi atunci când „poliţiştii vor fi în faţa cetăţeanului şi îi vor cere să prezinte masca la control.”
„Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măştilor de protecţie. Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaţilor, la aproape 2 ani de la declanşarea pandemiei, nu ne punem speranţe că «specialiştii» vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricţii cu privire la purtarea măştilor de protecţie”, a transmis Europol, într-un comunicat.
Restricții pentru valul 5: Măștile textile nu vor mai fi permise
Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.
Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Excepție fac următoarele categorii de persoane:
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- persoanele care sunt singure în birou;
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
- persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.