Reorganizarea Academiei de Poliţie „A.I. Cuza” presupune desfiinţarea celor 2 şcoli doctorale şi a facultăţii de arhivistică.
„Am decis reorganziarea Academiei de Poliție pornind de la nevoia stringentă de profesionalizare a cadrelor (…) Reorganizarea academică înseamnă desființarea celor doua școli doctorale. Ne-am propus să restabilim moralitatea și etica academică”, a declarat Lucian Bode, la finalul ședinței de Guvern.
Întrebat dacă va lua în calcul o evaluare a tuturor lucrărilor de doctorat obținute la aceste două școli, Lucian Bode a spus că „există mecanisme legale și intituționale, iat acum sunt în evaluarea CNATDCU o serie de lucrări”.
„Trei au fost declarate plagiat, altele sunt în evaluare. Cu siguranță profesorii care doamne fereste ar avea teza plagiată, demersurile pe care noi le facem prin lege, veți vedea, nu mai pot preda la Academia de Poliție”, a adăugat Bode.
Potrivit acestuia, sunt 717 titluri de doctor obţinute la cele două şcoli doctorale.
Ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că „există un cadru legal care precizează foarte clar elementele care se iau în considerare atunci când se solicită evaluarea lucărilor”.
„Toate școlile doctorale vor fi evaluate conform criteriilor și sigur ca se evalueaza un procent de diplome elaborate de acea scoala. Este vorba de evaluarea tuturor domeniilor de doctorat și instituția organizatoare”, a mai spus ministrul educației.
Jurnalista Emilia Şercan, care a documentat și scris în repetate rânduri despre cazurile de plagiat din cadrul Academiei, spune, într-o postare pe Facebook, că „a durat aproape șase ani și peste 20 de investigații despre Academia de Poliție pentru a se ajunge la această decizie”.
Pe 29 aprilie, MAI propunea desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, ca urmare a numeroaselor cazuri de plagiat.
Istoric al plagiatelor
- Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost pus sub acuzare în 2016 de către Parchetul general pentru că și-a plagiat lucrarea de doctorat în Științe Juridice susținută în 2012 la Academia de Poliției.
- Chestorul principal de poliție (r) Cătălin Alexandru Ioniță, fost șef al Poliției Române și fost șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA), a rămas, în martie 2021, fără titlul de doctor după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că a plagiat în lucrarea de doctorat susținută în 2012.
- Fostul rector, Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliție, rămâne fără titlul de doctor după ce în 2019 s-a confirmat că a plagiat lucrarea de doctorat.
- David Nicolae Ungureanu, numit pe 4 martie 2021 rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, a plagiat în ambele teze de doctorat care i-au adus titlurile de doctor în Științe militare și în Drept.
- Liviu Pop, fost ministru al Educației, nu a mai primit, în 2018, titlul de doctor al Colegiului Naţional de Afaceri Interne de la Academia de Poliţie, după ce jurnalista Emilia Şercan a prezentat elemente care arată că un procent de 25% din lucrare ar conţine similitudini.
- În 2018, șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru a fost acuzat de plagierea masivă a tezei sale de doctorat. Cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei ar fi reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție.
- Bogdan Despescu, actual secretar de stat în MAI și fost șef al Poliției Române, este acuzat că a plagiat cel puțin 157 de pagini dintre cele 345 ale tezei de doctorat pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție
- Gabriel Oprea, el însuși conducător de doctorate plagiate, a fost prins cu o lucrare de doctorat plagiată, iar titlul de doctor i-a fost retras.