„Este un moment de cumpănă nu doar pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei. Astăzi am fost din nou martorii modului prin care principiile care stau la baza Uniunii Europene și creării spațiului de libertate, securitate și justiție au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru și mă refer la Austria”, și-a început Bode discursul susținut după consiliul de la Bruxelles.
Normele europene au fost puse pe locul doi în urma agendei politice a unui stat membru. Aceste principii au fost călcate în picioare. E un vot împotriva UE în ansamblul său și împotriva unității noastre, de care unii actori non-UE se vor bucura. De-a lungul istoriei, României i s-au făcut multe nedreptăți din partea Rusiei. Simțim că Rusia e pe cale să se mai bucure încă o dată pentru o nouă nedreptate făcută României. Aderarea la Schengen rămâne obiectivul de țară al României.
Lucian Bode, ministrul de interne:
Ministrul a criticat schimbarea de poziție a Austriei în ultima etapă a procesului de aderare a României la spațiul Schengen.
„Azi, Austria este singura țară care s-a opus aderării României la spațiul Schengen, după ce în luna februarie a confirmat că susține aderarea României. Este o decizie profund injustă, în primul rând pentru România și pentru cetățenii ei care au dovedit în toți acești ani un atașament profund pentru UE și pentru cooperare deschisă și loială. În al doilea rând, este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite.
Este o decizie care afectează credibilitatea noastră a tuturor ca uniune de reguli și principii. Este inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului sau, mai bine zis, la finalul procesului, cum s-a întâmplat azi. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat acest lucru cu cifre la ultimele întâlniri pe care le-am avut la Viena. România nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru situația internă din Austria”, a spus Bode.
Austria și Olanda au votat, joi, împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. În schimb, Croația a primit un vot pozitiv și va intra în spațiul Schengen în ianuarie 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 08.12.2022, 19:46
În locul acestei persoane, m-aș abține să fac indiferent ce comentarii publice.
Nic12 • 08.12.2022, 18:55
V-ați ghidat după principiul "eu dormeam pe bancheta din spate" când vorbiți despre principii? Sau despre principiul "nu contează dacă copiez din cartea asta"? Lăsați-ne domnu' Luci, cântați la altă masă despre principii, vă rugăm frumos!