„Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României! În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux”, a scris Lucian Bode pe Facebook.
Ministrul de Interne a precizat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.
„Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei. De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne, statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene, care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”, a adăugat Bode.
„Îmi mențin afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen”, a punctat demnitarul.
Citește și: Ce este Spaţiul Schengen şi ce înseamnă aderarea la acesta
Austria se opune, cu două zile până la votul decisiv privind Schengen
Afirmațiile lui Bode au venit în contextul în care ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, rămâne decis să folosească dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, din cauza problemei migranților, iar cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat și el, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest din Albania, că împărtășește punctul de vedere al ministrului Karner.
Poziția Vienei are loc în contextul în care guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte a agreat susținerea intrării României în Schengen, iar Parlamentul Suediei a votat și el pentru. Practic, în acest moment, singura țară care se opune oficial este Austria.
Aflat la același summit de la Tirana, președintele Klaus Iohannis a declarat că „nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”.
Datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată însă că imigranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România.
Următorul moment important privind extinderea spațiului Schengen va fi pe 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE. Atunci se va decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 8 decembrie și unde este nevoie de unanimitate la vot pentru ca România să fie admisă.