Lucian Bode a lansat această ipoteză în ziua în care a fost publicată motivarea instanţei în dosarul „10 august”.
„Nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă, ce s-a întâmplat în 10 august. Odată cu publicarea ordonanţei de clasare, eu cred că împreună cu Ministerul Justiţiei – am avut o discuţie cu domnul ministru, la apelul domnului preşedinte Klaus Iohannis -, un grup de lucru format din structurile noastre din Secretariatul General, de la MAI şi Ministerul Justiţiei s-au întâlnit şi… Eu pot să spun în felul următor, dar este o ipoteză: Ministerul Justiţiei poate sesiza Inspecţia judiciară pentru verificarea respectării procedurilor administrative din timpul cercetării penale. Asta, pe de o parte. De asemenea, dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale”, a declarat Lucian Bode la TVR 1.
El a adăugat că se poate formula o cerere de intervenţie în dosarul respectiv, pentru cei care au avut de suferit şi au deschis dosare penale.
„Aici, până la urmă, din punctul meu de vedere, este un act de voinţă pe care trebuie să şi-l manifeste atât Ministerul Justiţiei, cât şi MAI. Eu sunt dispus, prin toate structurile noastre, să contribuim la acest demers. Sediul materiei, fără să pasez responsabilitatea, este, evident, la Ministerul Justiţiei şi, în urma analizării atente a motivării, vom avea un punct de vedere”, a precizat ministrul de interne.
„Sunt şi foarte multe dosare penale deschise de cetăţeni care au suferit, sunt victime a ceea ce s-a întâmplat atunci, în 10 august. (…) Inclusiv pe această componentă se poate analiza posibilitatea formulării unei cereri de intervenţie în interesul celor care sunt în acest proces şi să admită plângerea lor şi redeschiderea urmăririi penale. Sunt variante până la urmă”, a mai spus Bode.
Pe 2 martie, dosarul a fost clasat, după ce Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.