Acesta a susținut că proiectul depus la Senat are rolul de a spori nivelul de protecţie şi de siguranţă a cetăţeanului şi că nu îi vizează pe cei care protestează.
„Propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi aici mă refer strict la articolul 371, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen. Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere“, a spus ministrul Bode, joi 9 februarie, într-o declarație de presă după ce a semnat acordul privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa – Leuşeni, potrivit news.ro.
„Vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate. Noi avem reglementată legitima apărare în spaţiul privat, dar noi venim acum şi propunem reglementarea legitimei apărări şi în domeniul public”, a adăugat el.
Bode a adăugat că Parlamentul este cel care va decide asupra acestei propuneri, documentul urmând a fi dezbătut întâi la Senat, după care va fi votat şi în Camera Deputaţilor.
„Parlamentul va decide. Dar să vii şi să desfiinţezi o iniţiativă pentru că nu îţi convine cum arată un articol, fără să vorbeşti că acel articol este astăzi în vigoare, doar am crescut limitele pedepsei, nu mi se pare o propunere constructivă“, a spus Lucian Bode.
Și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a transmis pentru Libertatea că proiectul nu îi vizează pe protestatarii pașnici. „Îmi pare rău că s-a interpretat greșit demersul. Vă rog să analizați și veți vedea că nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta. Este vorba doar de cei cu arme, arme albe, obiecte contondente”, a menționat șeful Executivului.
Precizările au venit după ce Lucian Bode a anunţat marţi, 7 februarie, că a depus la Senat, împreună cu Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Astfel, pedepsele pentru infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social vor fi majorate cu o treime.
Însă modificările propuse la articolul referitor la tulburarea ordinii şi linişte publice au generat numeroase critici, mai ales din partea ONG-urilor.
Ce schimbări vor liderii PNL la Codul Penal
În forma actuală, articolul prevede că „fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Ciucă și Bode au propus eliminarea amenzii, rămânând doar pedeapsa cu închisoarea, dar de la 1 la 5 ani şi au adăugat şi o prevedere pentru situaţia în care fapta este săvârşită de „două sau mai multe persoane împreună” sau de către o persoană având asupra sa „o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal, ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”. În acest caz, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, potrivit documentului depus la Senat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro