„Ne confruntăm cu o lipsă de locuri de cazare în ceea ce priveşte Timişoara, suntem la o capacitate de 128% în acest moment. Sigur că vom avea în perioada următoare şi alte locuri disponibile. Dar vrem să limităm aceste deplasări din ţară spre Timişoara”, a spus Lucian Bode.
El a precizat că autorităţile locale trebuie să beneficieze de sprijinul statului.
„Am discutat despre modul în care am putea să limităm la minimum posibil acest fenomen al migraţiei ilegale şi Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, a prezentat cum ne-am gândit să limităm acest fenomen, prin dotarea acestor structuri ale MAI cu mijloace moderne: drone, camere cu termoviziune, cu senzori de mişcare. Sunt dotări care au intrat şi vor intra în structurile noastre tocmai pentru limitarea acestui fenomen”, a mai afirmat Bode.
Am discutat despre destructurarea rețelelor de călăuze, pentru că este limpede pentru toată lumea că foarte puțini ajung în Timișoara cu scopul de a rămâne în Timișoara. Vom destructura în continuare aceste rețele de călăuze.
Lucian Bode, ministru de interne:
Lucian Bode: „Nu ne-am propus să îi oprim să ajungă la Timișoara, pentru că nu avem cadrul legal”
Ministrul de interne a subliniat că se caută o formulă juridică prin intermediul căreia migranții să poată fi sancționați, dar a adăugat că „nu ne-am propus să îi oprim să ajungă la Timișoara, pentru că nu avem cadrul legal”.
„Ne-am propus să îi identificăm pe cei care vin în Timișoara o dată, de două ori, de trei ori și să găsim o formulă legislativă pentru a-i sancționa și a-i determina să rămână în centrele în care au fost repartizați”, a spus Bode.
„Am găsit o variantă prin care să-i transportăm sub supraveghere la centrele de bază și să găsim o formulă în legislație să sancționăm aceste situații în care nu poți tu ca stat să faci această cheltuială săptămânal”, a precizat ministrul de interne.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: „Este nevoie de umanitate, dar și de fermitate și legalitate”
La rândul său, Dominic Fritz a explicat că sunt migranți care rămân fără adăpost și stau în clădiri abandonate.
„Este nevoie de umanitate, dar și de fermitate și legalitate în tratarea acestui fenomen”, a afirmat Fritz.
Am aflat azi nişte strategii pe partea de combatere a fenomenului, dar ce a fost important pentru noi, în Timişoara, este că acest fenomen, că vin solicitanţi de azil înapoi la Timişoara, unde sunt persoane fără adăpost sau stau în clădiri abandonate, nu este o situaţie care poate să dureze.
Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro