Oficialul a precizat că în perioada stării de urgenţă, această măsură era cuprinsă în Ordonanţele militare şi prevedea suspendarea curselor aeriene, timp de 14 zile, în conformitate cu Regulamentul European 1008.
Odată cu instituirea stării de alertă, în Hotărârea de Guvern nu s-a precizat că este vorba de suspendarea zborurilor pentru 14 zile, ci pe perioada valabilităţii stării de alertă, adică 30 de zile.
„Noi am notificat Comisia Europeană, pentru că suntem obligaţi să facem această notificare, să spunem că se menţine dispoziţia suspendării zborurilor, pentru o perioadă de 14 zile. Acum, când se împlinesc cele 14 zile, autorităţile statului au de luat o decizie, fie notifică Comisia şi spun că se menţine perioada suspendării pentru încă 14 zile, conform acestui Regulament european, fie adoptă o altă hotărâre de Guvern prin care spune că decizia suspendării zborurilor se anulează”, a spus ministrul.
El a precizat că s-a produs o confuzie legată de cele 14 zile şi Hotărârea Guvernului care nu a mai introdus aceste 14 zile, ci toată perioada stării de alertă.
Ministrul transporturilor a mai afirmat că în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta se va lua o decizie dacă se reiau zborurile.
Lucian Bode a menţionat că decizia se va lua în funcţie de ce se întâmplă şi la nivel european. „Degeaba ne propunem noi să zburăm într-o ţară care se află în zona roşie de pandemie şi intră toţi în carantină, care ajung acolo”, a afirmat el.
Ministrul a dat exemplul zborurilor interne care s-au reluat din data de 15 mai. „Am 1.200 de pasageri, în raport cu 60.000 cât aveam anul trecut, deci nu sunt doritori, nu sunt pasageri. Sunt cei care au probleme în ţările care se ştiu, dar pentru ei am introdus charterele”, a spus acesta.
Bode a explicat că semnalele venite dinspre Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată nu numai că nu se scot ţări din această zonă roşie, dar chiar se doreşte extinderea ei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro