Lucian Bode și Gerhard Karner au vorbit la Viena despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi despre gestionarea presiunii migranţilor.

„Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a scris Bode pe Facebook la finalul întrevederii.

El a adăugat că știe situaţia cauzată de „presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanţi de azil doar în acest an” și că înțelege teama omologului său.

„În cadrul discuţiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date şi statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecţia frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum şi modul în care România respectă obligaţiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România”, a precizat ministrul român de Interne.

Acesta a menționat că Gerhard Karner i-a garantat că declarațiile recente privind refuzul extinderii Schengen nu vizează România.

„Omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”, a punctat Bode.

Afirmațiile sale vin în contextul în care ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a opus extinderii Spaţiului Schengen, în ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană, Karner afirmând că sistemul frontierelor externe nu funcţionează, dovadă fiind numărul crescut de solicitanţi de azil.

SURSE: România îndeplinește în acest moment cerințele impuse de Olanda

O altă țară care nu a decis oficial dacă sprijină România pentru aderarea la Schengen este Olanda. Dar, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat ridicarea MCV, surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea, ieri, 22 noiembrie, că România îndeplinește în acest moment cerințele impuse de Olanda pentru aderarea la Schengen și mai rămâne doar ca decizia să fie formalizată în Guvernul olandez și apoi în Parlamentul Olandei.

„Nu putem spune că 100% Olanda va accepta aderarea României la Schengen, dar spre această direcție ajungem”, au precizat surse guvernamentale.

Verdictul final în Parlamentul olandez urmează să fie dat în următoarele două săptămâni, astfel încât, pe 8 decembrie, Olanda să nu mai amâne o decizie pozitivă privind includerea României la Schengen, potrivit surselor guvernamentale consultate de Libertatea.

Verdictul final privind aderarea României la Schengen va fi dat pe 8 decembrie, la Consiliul JAI al Uniunii Europene, și este nevoie de unanimitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News