„Veşti foarte bune pentru România în urma publicării Raportului anual privind traficul de persoane de către Departamentul de Stat al SUA. Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere. Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităţilor anti-trafic şi evidenţiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an”, a scris Lucian Bode pe Facebook.

Ministrul de Interne a precizat că sistemul anti-trafic de persoane din România funcționează și este „capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate”.

„Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen”, a transmis Lucian Bode.

Conform Raportului lansat marți, 19 iulie, de Departamentul de Stat al SUA, România se află acum în Pilonul 2, alături de țări precum Turcia, Ucraina, Grecia, Ungaria și Italia, fiind scoasă de pe „Lista de supraveghere” – Tier 2 Watch List

„Un element extrem de important a fost înființarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT”

Potrivit consilierului de stat Mădălina Turza, plasarea României pe nivelul doi ca rating de ţară în domeniul traficului de persoane, în cadrul raportului Departamentului de Stat al SUA, se datorează reformelor şi acţiunilor întreprinse în ultimii doi ani.

Turza a menționat miercuri, 20 iulie, la briefingul după ședința de Guvern, că cheltuielile pe care România le-a făcut anul trecut în lupta împotriva traficului de persoane depăşesc 120 de milioane de lei, iar aproape 340 de victime, dintr-un total de 505 identificate, au intrat în programe de recuperare, reabilitare şi consiliere.

Un element extrem de important a fost înființarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT. Această reformă, extrem de importantă, a dus la coagularea unui număr de procurori specializați care să ancheteze în mod direct aceste cazuri.

Consilierul de stat Mădălina Turza:

Anul trecut, Raportul Departamentului de Stat al SUA, întocmit pentru 2020, spunea că România este principalul rezervor din Europa pentru victimele traficului sexual. Conform raportului din iunie 2021, majoritatea victimelor au fost victime ale traficului sexual, iar „Guvernul României nu îndeplinește în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane, însă depune eforturi semnificative în acest sens”.

Urmărește-ne pe Google News