„Vă scriu, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți «un prieten al României», iar poziția dumneavoastră nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat”, a scris Lucian Bode pe Facebook, luni, 12 decembrie.
În mesajul adresat omologului austriac, Bode cataloghează decizia Austriei drept „nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală” și una care „creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic”.
„Nu doar meritul României și al cetățenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar și valorile și principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, iar argumentele pe care le-ați avut la finalul acestui proces pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea”, a punctat Lucian Bode, căruia opoziția i-a cerut demisia în urma eșecului Schengen.
„Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică”
Bode spune că nu înțelege de ce delegaţiile participante la Forumul Salzburg de la București pe 16 noiembrie, inclusiv Austria, au anunţat susţinerea eforturilor României pentru aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie, dar totul s-a schimbat pe 18 noiembrie, când Karner a anunțat că Austria nu susține România.
„Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția, în condițiile în care nu apăruse niciun element nou. Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică”, a precizat Bode.
Ați reușit să stârniți revolta nu doar a românilor din Austria, dar și a propriilor cetățeni, care cunosc realitățile din teren și știu că e injust și imoral să pedepsiți milioane de cetățeni europeni folosindu-vă de argumente false.
Ministrul de interne, Lucian Bode, scrisoare deschisă către ministrul austriac de interne:
În încheierea scrisorii, Lucian Bode îi transmite omologului său că rămâne „cu o datorie morală”, „față de subordonații dumneavoastră și față de cetățenii care v-au acordat un vot de încredere”. „Pentru că pe minciuni și nedreptate nu se poate construi nimic măreț și durabil”.
Aderarea României la Schengen a fost blocată, joi, 8 decembrie, de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea împotrivă, susținând că se opune de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Croația, în schimb, a fost acceptată.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!