Comisia de Etică a UBB a anunțat miercuri, 11 ianuarie, că Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat din 2018. Aflată la a doua verificare, lucrarea de diplomă a fost evaluată și cu a ajutorul a doi experți internaționali. În urma deciziei, Comisia de Etică i-a cerut ministrului de interne să-și refacă teza de doctorat și să-și retragă cartea bazată pe lucrare.
În acest context, ministrul PNL de interne a reacționat pe Facebook și a făcut mai multe precizări.
El susține că „este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022” și consideră că acesta este „un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept”. Bode spune că „vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022”, ceea ce, în opinia sa, „este o fractură logică și un demers absurd”.
Ministrul PNL a reiterat că metoda de citare folosită de el în lucrare „este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018”. „Sintagma «profund viciată» e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate”, a adăugat el.
Bode a repetat faptul că teza lui de doctorat „a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare” și că, potrivit legii, „Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare”, iar el susține că nu face parte din această comunitate.
Totodată, Bode consideră că demersul Comisiei de Etică a UBB „încalcă flagrant decizia Curții Constituționale”, care „a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU”.
Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.
Ministrul de interne, Lucian Bode:
În finalul postării, Bode a precizat că își va căuta dreptatea în instanță.
„Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a punctat ministrul.
Istoricul acuzațiilor de plagiat
La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.
Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.
La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.
Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.
În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.
Pe 6 decembrie, Universitatea Babeș-Bolyai a transmis pentru Libertatea că reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare.
Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai
Ministrul PNL de interne a cerut în instanţă, pe 5 ianuarie 2023, anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.
Emilia Șercan a susținut în Pressone, luni, 9 ianuarie, că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.
În replică, Lucian Bode a transmis pentru Libertatea că „susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate” și a adăugat că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nasty1 • 11.01.2023, 20:00
Lucrarea lui Bode are doua parti: una plagiata, mai valoroasa, si una "originala", personala, la nivel de clasa I, "Ana are mere". :))) Iar UBB a dat doctoratul pentru maculatura plagiata a lui Bode.