Acesta a mai spus că, în România, cheltuielile cu salariile bugetarilor și asistența socială, care include pensiile și ajutoarele sociale, au ajuns la 80% din totalul veniturilor statului în anul 2018, iar estimările fiind ca în acest an să atingă 95%, procentul fiind chiar mai mare decât la precedenta criză, conform Profit.ro.

Deficitul bugetar a ajuns la 27 de miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, echivalentul a 2,6% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor prezentate de către Ministerul Finanțelor.

Primele semne ale crizei au apărut deja peste Ocean

Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, a declarat Croitoru.

Acesta se referă la un fenomen apărut recent pe piețele financiare din SUA.

Mai precis, dobânzile la titlurile de stat pe termen scurt sunt mai mari decât cele pe termen lung, deși în mod normal ar trebui să fie invers.

Acest lucru semnalizează faptul că investitorii se așteaptă la o criză.

În prezent, avem cea mai lungă perioadă de expansiune expansiune economică din istoria Statelor Unite al Americii, de 122 de luni, iar ciclul creditului de 6-7 ani a fost depăşit.

Recesiune ca în 2008

“Va fi o recesiune similară cu cea din 2008, una anormală”

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Un sondaj efectuat în SUA de către YouGov arată că mai bine de două treimi dintre americani se pregătesc de o posibilă recensiune.

“Dacă va avea loc rău ceva în SUA, este imposibil să nu ne atingă și pe noi”, a mai spus Croitoru.

 
 

Urmărește-ne pe Google News