Oficialul a spus că Germania a intrat deja în recesiune din punct de vedere tehnic, iar în SUA situația economică se șubrezește și tinde către stagnare economică din cauza războiului comercial cu China. Problemele acestora vor afecta, însă, și România.
„Ca şi înainte de anul 2009, politica fiscală contribuie la supraînălzirea economiei şi intrările de capitaluri sunt mari. Rezultatele sunt similare cu cele înregistrate înainte de 2009: avem dezechilibre fiscale structurale nesustenabile, dezechilibre externe relativ mari (al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE) şi o datorie externă de 103,7 miliarde euro (iunie 2019)”, a spus el, citat de Adevărul.ro.
Salariile bugetarilor și pensiile ”mănâncă” mai bine de două treimi din buget
Acesta a mai spus că, în anumite privințe, România stă mai prost decât în 2008.
„Ceea ce îngrijorează este faptul că unii parametri ai structurii cheltuielilor sunt într-o poziţie mai precară comparativ cu anul 2008, ceea ce va face mai dificilă administrarea recesiunii.
Astfel, ponderea cheltuielilor cu salariile ajustate pentru cheltuielile sociale imputabile era în 2008 de 35,1% din sarcina fiscală, iar în 2018 era de 38,9% din sarcina fiscală. Similar, ponderea cheltuielilor sociale în sarcina fiscală era în 2008 de 36,9%, iar în 2018 de 41,5 %.
În consecinţă, ponderea celor două tipuri de cheltuieli luate împreună au crescut de la 72% din sarcina fiscală în 2008 la 85,8% din sarcina fiscală în 2009, anul recesiunii severe”, consideră Croitoru.
Pe românește: pensiile și salariile bugetarilor consumă peste două treimi din buget.
Un calcul făcut de acesta arată că, dacă o criză ar veni în 2020, atunci cheltuielile cu salariile și pensiile ar ajunge la 94,3%.
Cele două opțiuni
În acest context, Croitoru a spus că există două opțiuni: creșterea taxelor sau înghețarea salariilor bugetare. Creșterea taxelor ar duce la majorarea inflației, pe când înghețarea lefurilor nu va avea acest efect.
Încă un avertisment de la BNR
Nu este primul avertisment al BNR: Eugen Rădulescu – directorul Direcției de Stabilitate din cadrul BNR – a scrie pe o rețea de socializare că ”România nu mai poate rezista încă un an și jumătate” în ritmul actual.