Într-un mesaj postat pe Facebook, citat de HotNews, consilierul guvernatorului BNR spune că proiectul PSD „înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul”.
De asemenea, Croitoru spune că autorii proiectului „consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru, acest din urmă aspect intrând în contradicție cu esența doctrinei social democrate a partidului din care inițiatorii fac parte”.
Totodată, consilierul guvernatorului BNR afirmă că inițiativa „este un atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții”.
Croitoru lansează și trei întrebări legate de proiect:
- „Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment?”.
- „Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit?”.
- „Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu?”.
Un număr de 73 de deputați și senatori, marea majoritate de la PSD, vor să promulge „Legea recunoștinței între generații”, care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie. Dacă nu va exista un contract între părinți și copii, judecătorii pot fixa o sumă de până la 20% din veniturile lunare ale copiilor.
Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat.
Foto: EPA