OMV Petrom a anunţat joi, 12 ianuarie, că nu va achita contribuția de solidaritate impusă de Guvern pentru suprataxarea profiturilor excepționale, argumentând că „ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate”.
În acest context, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a precizat că instituția va demara verificări ample.
„Eu pot să vă spun doar atât. Că ANAF-ul va controla, va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt stabilite în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. Și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect declarat și achitat”, a spus Heiuș.
Referitor la un orizont de timp în care Fiscul va putea da un răspuns, șeful ANAF a răspuns că este vorba despre câteva zile și a subliniat că dacă OMV Petrom nu va plăti suma datorată, se va trece la executarea silită.
Pornind de la declarația pe care a dat-o OMV-ul la Bursa de Valori București, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. Dacă va refuza să plătească, vom emite o decizie de impunere, vom stabili suma care va trebui plătită și vom trece spre executarea silită.
Șeful ANAF, Lucian Heiuș:
Taxă europeană
Guvernul a adoptat pe 29 decembrie 2022 o ordonanță de urgență prin care transpune în legislația națională un regulament UE apărut după ce liderii europeni s-au pus de acord pe impozitarea profiturilor foarte mari realizate de companiile energetice ca urmare a creșterii prețurilor.
Concret, impozitul este de 60% din profiturile excedentare. Acestea sunt cele din anii 2022 și 2023 și sunt definite drept profiturile care depășesc cu 20% media profiturilor din anii 2018-2021.
Justificarea Guvernului a fost că noua taxă este introdusă pentru a proteja populația vulnerabilă de creșterea prețurilor.
OMV a spus că plătește taxa de solidaritate în Austria, nu și în România
În acest context, OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi, 12 ianuarie, că nu va achita contribuția de solidaritate impusă de Guvern pentru suprataxarea profiturilor excepționale generate de criza energetică.
„Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, a transmis OMV.
În schimb, grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate, impusă de UE, în Austria.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro