„Pe fiecare an în parte, facem acea diferență între ceea ce estimăm noi că tu ai ca și venit, scădem din ceea ce ai declarat că ai avut ca venit și ai plătit impozit, iar diferența este un venit pentru care nu ai plătit niciun impozit. Îți calculăm 16% și accesoriile respective. Cumulăm pe cei 5 ani și rezultă o sumă totală pe care tu trebuie să o achiți”, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș, vineri, 17 iunie.
Persoana vizată de ANAF va primi mai întâi un aviz de inspecție, în care va fi atenționată că începe o acțiune de control.
„I se va da un număr de telefon, echipa de care va fi controlat, va lua legătura cu oamenii Fiscului. Nu trebuie ca omul meu să meargă la el în sufragerie. Contribuabilul poate să-și ia un avocat, un contabil, este decizia lui”, a spus Heiuș, conform hotnews.ro.
Șeful ANAF a precizat că dacă o persoană nu poate justifica banii sau proprietățile găsite de Fisc, „îi facem impunerea din oficiu și asta e”. „Dacă nu o contestă și nu merge cu ea în instanță, începem să-l executăm”, a punctat Heiuș.
Potrivit șefului Fiscului, totul se va face cu discreție, până se ajunge în tribunale. „Trebuie să respectăm secretul fiscal și dreptul la viață privată a persoanei. Nu o să aveți nume decât în momentul în care ajunge în instanță”, a afirmat el.
„Dacă va câștiga în instanță, asta e. Dar, din experiența acestor 10 ani, 80% din persoanele fizice care au ajuns în instanță au pierdut”, a subliniat Heiuș.
Averea ascunsă a unui condamnat penal, găsită cu ajutorul Facebook
Potrivit lui Lucian Heiuș, rețelele de socializare vor reprezenta o sursă importantă de căutare a informațiilor de interes pentru Fisc. „Iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări, să vezi”, a afirmat șeful ANAF.
Apoi a dat un exemplu. „O persoană care era condamnată penal și trebuia să plătească o anumită sumă își mutase o parte din proprietăți pe numele mamei, mamă care avea un alt nume. Uitându-se colegii mei, la un moment dat, pe Facebook-ul persoanei respective, au constatat că-i spunea „La mulți ani” unei doamne în vârstă. Au verificat oamenii și au constatat că în urmă cu un an persoana respectivă își mutase două apartamente și niște terenuri. Pe numele persoanei s-a făcut atragerea răspunderii și s-a câștigat în instanță”, a precizat el.
„Știți cât ne ia? 3 minute să aflăm dacă deții o proprietate undeva. De aici pornim. Noi pornim de la niște date reale, declarate, înregistrate”, a mai spus șeful ANAF.
Eu estimez venitul la momentul în care ți-ai făcut cheltuiala. Dacă ți-ai cumpărat o casă sau o mașină ultrascumpă, eu verific că dacă tu nu aveai banii ăia în cont cu un an înainte, înseamnă că în anul respectiv trebuie să ai acel venit ca să-ți cumperi. Dacă nu îi ai, înseamnă că este un venit care nu a fost declarat, eu ți-l estimez și ți-l impozitez.
Lucian Heiuș:
La începutul lunii mai, Lucian Heiuș (PNL) a fost numit de premierul Nicolae Ciucă preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Șeful Executivului i-a cerut atunci lui Heiuș creşterea nivelului de colectare a taxelor la buget.