În plus, Micu a păcălit de două ori alegătorii cu aceeași schemă, a candidat pentru consilier local la Roman, dar a ajuns primar interimar după ce, două administrații la rând, câștigătorul s-a retras și l-a lăsat pe Micu edil!
Lucian Micu a apărut pe scena publică din Neamț ca membru important al Partidului Social Democrat, iar de acolo ascensiunea sa a fost una rapidă, sărind dintr-un partid în altul. Ultima oară a migrat chiar în 2020 de la PNL la PSD.
Candidat în 2012 pe listele partidului lui Oprea
CV-ul său politic atrage atenția din 2012, când ajunge în Consiliul Local al orașului Roman, al doilea oraș ca mărime din județul Neamț, din partea Uniunii Naționale pentru Progresul României, partidul lui Gabi Oprea.
Pentru a-și asigura majoritate în Consiliul Local, pe care nu a obținut-o direct în urma alegerilor, USL face o alianță cu UNPR, iar Lucian Micu prinde fotoliul de viceprimar.
În același an, Micu ajunge primar interimar, după ce Laurențiu Leoreanu și-a luat concediu îndelungat ca să candideze la alegerile parlamentare.
Practic, altul câștiga primăria și Micu îi lua locul!
Lucian Micu a trecut în cei patru ani către PNL, același partid în care se afla în 2016 și Laurențiu Leoreanu, care a câștigat un nou mandat de primar. Nu a reușit să câștige un mandat de parlamentar, dar a prins un nou mandat de primar în 2016.
În același an, la alegerile parlamentare, primarul Romanului, Laurențiu Leoreanu, candidează iarăși pe listele PNL pentru Camera Deputaților și câștigă.
La fel ca în planul din 2012, primarul ales îi cedează locul de primar interimar lui Lucian Micu.
În 2017, candidează pentru PNL și câștigă
Un an mai târziu, în iunie 2017, Lucian Micu devine candidatul PNL la Primăria Roman la alegerile anticipate care au avut loc, câștigând scrutinul cu aproape 60%. “De luni ne întoarcem la muncă”, a declarat Lucian Micu la momentul respectiv, însă Agenția Națională de Integritate a descoperit că el început munca un pic mai devreme.
În 2016, Agenția Națională de Integritate a semnalat faptul că Lucian Micu se afla în incompatibilitate, după ce a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Roman în timp ce făcea parte și din Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență din aceeași localitate.
Declarat incompatibil în primăvara acestui an. Definitiv
A fost nevoie de patru ani și de trei instanțe pentru ca, în aprilie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție să îl declare incompatibil. Patru luni mai târziu, prefectul Neamțului, George Lazăr, de asemenea membru PNL, a semnat ordinul de încetare a mandatului lui de primar al orașului Roman.
“Am aflat din presă că romașcanul George Lazăr, în calitatea sa de prefect, a emis ordinul de încetare a mandatului meu de primar al municipiului Roman. Aștept și hârtia oficială, așa cum este firesc. Decizia sa nu schimbă cu nimic planurile mele. Voi candida, pentru că am muncit în acești trei ani pentru Roman și vreau să continui să-mi duc proiectele la bun final. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în acest prim mandat și sunt sigur că voi ști să-i țin aproape pe cei care merită și în următorul”, a scris Lucian Micu pe Facebook la momentul aflării veștii, atunci când a anunțat și faptul că intenționa să candideze în septembrie 2020 pentru un nou mandat de primar.
Sursele Libertatea din PNL Neamț explică însă faptul că decizia la nivelul județului a fost ca partidul să se delimiteze de persoanele care ar putea ridica semne de întrebare la alegerile locale.
Iar pe site-ul ANI, Lucian Micu figura cu interdicția de a fi ales pentru următorii trei ani.
S-a întors în PSD ca să candideze împreună cu Ionel Arsene
De aceea, Lucian Micu și-a dat în 2020 demisia din PNL și a revenit la primul partid care l-a sprijinit în politica mare, PSD.
Sub aripa acestuia, a anunțat că va candida la Primăria Roman în tandem cu Ionel Arsene, președinte PSD Neamț, cel care a candidat și câștigat un nou mandat la Consiliul Județean Neamț.
Însă Biroul Electoral Județean, apoi cel central și în final instanța de judecată au hotărât că decizia ANI îl împiedică să candideze la un mandat, chiar și din partea unui alt partid.
N-a mai putut candida și a primit, în compensație, șefia spitalului!
“Așa a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț. A fost pe toate afișele în Roman cu Arsene, probabil plănuiau să tragă tare să câștige municipiul, dar în momentul în care s-a decis că nu poate candida și PSD a rămas cu el, au decis să îi dea postul de la spital, proaspăt eliberat”, au precizat surse politice pentru Libertatea.
Lucian Micu a îmbrățișat imediat ideea de fi manager al unității medicale. A scris pe Facebook, pe 28 octombrie, că a preluat funcția de manager, că nu a fost niciodată un politician, ci un “om venit dinspre administrație publică” și că vrea să construiască un spital nou.
“Știu să fac administrație, în sensul că pot să le confer celor din jurul meu condițiile optime pentru a avea siguranța că își pot face treaba cum pot ei mai bine. Acesta este primordialul meu scop. Iar acestui scop i se alătură cel care îmi aduce o provocare în plus – construirea unui nou spital – cel de la Gârcina, din fonduri europene, direct de la Bruxelles”, scria Lucian Micu.
Două săptămâni mai târziu, un incendiu a luat viețile a 10 persoane din spitalul condus de acesta. Bilanțul e provizoriu.