„Două două lucruri vreau să spun: 1. că politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început a fi unul cultural și de unire al țărilor din Europa; și 2. compromitem nu doar fenomenul în sine, ci și atenția și sprijinul pe care trebuie să le acordăm Ucrainei”, a spus ministrul culturii, Lucian Romașcanu, într-o conferință de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Sergiu Prodan.
Reacția ministrului culturii vine după ce duminică organizatorul concursului Eurovision 2022 a decis să elimine notele oferite de juriile din șase țări din cauza unor nereguli depistate în procesul de vot. Printre țările al căror juriu a fost eliminat se numără și România.
„Ucraina trebuia să câștige. Probabil că pe merit. Nu avea nevoie de astfel de lucruri. Cei care au gândit – și sper că nu au fost românii -, EBU, să facă un astfel de transfer de voturi au făcut rău lor, competiției și Ucrainei”, a mai declarat Lucian Romașcanu.
El a precizat că Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în această chestiune. „Dar ne preocupă. Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, doar publicul să conteze, pentru că această împărțire politică a voturilor – pe care o vedem de ani de zile – nu are nicio legătură”, a spus ministrul culturii. „Nu văd cum poți să oprești chestia asta cu datul voturilor către alții decât dacă lași la alegerea publicului. Dacă pui un juriu, inevitabil: hai că sunt frații noștri”, a explicat Romașcanu.
Televiziunea Română a precizat, luni, că a solicitat organizatorilor concursului, ESC, să-i furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat „într-un mod netransparent”. În funcție de răspunsul care îi va fi trimis, TVR „își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, precizează un comunicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro