”Lucrările vor fi corectate încrucișat, adică un județ va corecta lucrările din alt județ, astfel încât cu toții să fie siguri de corectitudinea notării, să nu fie suspiciuni”, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației.
Ea a precizat că examenele de la Evaluarea Națională din acest an special din cauza epidemiei de coronavirus nu au o structură diferită față de anii anteriori, dar au avantajul scoaterii unei părți din materia pe care elevii din anii trecuți au avut-o.
”Este un avantaj că s-a scos materia din semestrul al doilea al clasei a VIII-a. Practic, după suspendarea cursurilor (pe 11 martie, din cauza pandemiei – n.r.), elevii au putut să repete toată materia de examen”, a mai spus Luminița Barcari.
Secretarul de stat a mai spus că doar 5% din elevii care au terminat clasa a VIII-a nu s-au înscris la Evaluarea Națională, adică aproximativ 10.000 din peste 180.000.
Examenele încep luni, 15 iunie, cu proba de Evaluare Națională 2020 la Română,urmată de testul la matematică, miercuri, 17 iunie, și examenul la limba maternă.
Examenul începe la ora 9.00 și durează două ore. La intrarea în școală, elevii primesc mască de protecție, li se va măsura temperatura, se vor spăla și dezinfecta pe mâini înainte de a intra în sala de examen.
Secretarul de stat a precizat că într-o sală de clasă vor fi aproximativ 10 elevi, pentru a respecta distanța de doi metri față – spate și lateral, recomandată de Ministerul Sănătății.
În acest an, Evaluarea Națională va avea și o sesiune specială, din 29 iunie, la care vor participa elevii care în ziua examenului au temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, dar și cei care sunt în izolare sau în carantină cu familia.
Secretarul de stat susține că nu este vorba de discriminare, așa cum a stabilit CNCD, în cazul elevilor care nu vor fi lăsați să susțină Evaluarea Națională dacă în zilele de examen au temperatură peste 37,3 grade Celsius, ci măsura a fost luată pentru sănătatea și siguranța elevilor.
Avocatul Poporului, Renate Weber, și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, au spus însă, în emisiunea Adriana Nedelea LA Fix, că elevii excluși de la Evaluarea Națională și bacalaureat pentru că au temperatură peste 37,3 grade în ziua examenului ar putea avea câștig de cauză în instanță, dacă vor da în judecată Ministerul Educației pentru această decizie.
O noutate la Evaluarea Națională din acest an este și posibilitatea depunerii online a contestațiilor.
”Elevii pot depune și fizic contestațiile, la centrele de examen. Pentru orice contestație online, elevul trebuie să primească o confirmare de la cei din centrul de examen”, a precizat secretarul de stat Luminița Barcari.
Calendar Evaluare Naţională 2020. Când se dau examenele la clasa a 8-a la Evaluarea Națională
15 iunie 2020 – Probă scrisă: Limba şi literatura română (aici veți găsi subiectele la Română la Evaluarea Națională 2020)
17 iunie 2020 – Probă scrisă: Matematică
18 iunie 2020 – Probă scrisă: Limba şi literatura maternă
22 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)
22 iunie 2020 – Depunerea contestaţiilor (între orele 16:00-19:00)
23 iunie 2020 – Depunerea contestaţiilor (între orele 8:00-12:00)
23-26 iunie 2020 – Soluţionarea contestaţiilor
27 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor finale
- Vezi și: Calendar BAC 2020
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro