Proiectul a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi două abţineri și prevede că „scoaterea definitivă şi ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional necesare realizării, dezvoltării, întreţinerii şi modernizării sistemelor de utilităţi publice în vederea asigurării securităţii şi sănătăţii oamenilor şi animalelor este permisă inclusiv pentru suprafeţele cuprinse în zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală şi zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervaţii naturale, precum şi pentru suprafeţele incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile şi indicatorii pentru includerea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România”.
Proiectul prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, şi la înţelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a explicat propunerea legislativă și a arătat că nu crede foarte tare în ”ecologiştii de asfalt și în cei care merg cu maşini cu combustibil fosil, dar se duc în weekend la munte şi merg cu bicicleta pentru că ei iubesc natura”.
”Ipocrizia asta face ca, în realitate, să fie traversate ariile naturale protejate de infrastructură majoră – de conducte de gaze, de magistrale de gaze, de linii de înaltă tensiune şi de alte asemenea -, ceea ce arată că acolo unde este nevoie se găseşte înţelegere, dacă există un interes. Dar e vorba de servicii publice comunitare, de interes comunitar evident”, a spus Nicolae.
Potrivit senatorului PSD, sunt ”zone importante din ţară rămase la nivel de infrastructură de „secol XVIII şi în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, şi în ceea ce priveşte serviciile publice comunitare”.
„Lăsând de-o parte ipocrizia ecologiştilor de asfalt, vă rog să fiţi de acord că această propunere este una corectă, ea vine destul de târziu şi că totuşi comunităţile locale trebuie sprijinite cu serviciile publice de utilităţi la nivelul secolului XXI”, a susţinut Nicolae.
Senatorul USR Allen Coliban a spus că formațiunea votează împotrivă a ridicat problema importanţei protejării ariilor naturale care au primit acest statut tocmai pentru a nu deveni şantiere.
„Există proceduri de avizare şi de derogare de la regimul de protecţie, fix pentru cazuri punctuale precum cele prezentate ca argumente în comisie. PSD-ALDE înţeleg să încalce directivele şi procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în faţa celui privind protecţia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate şi a pădurilor virgine se va face fără compensaţii financiare”, a mai spuas Coliban.
Citește și: EXCLUSIV / O româncă s-a calificat în finala celui mai mare concurs de compoziții din lume. Ea este Minola, ex Pops, fostul ”copil teribil” al scenei românești