Acum exact un an, în septembrie 2020, locuitorii sectorului 3 au observat cum, în locul unui teatru de vară inaugurat în 1983 în Parcul Titanii, una dintre companiile din subordinea Primăriei Sector 3 a început să ridice un skatepark.
Un șantier:
- nesecurizat și neînconjurat, „care pune în pericol copiii”, conform plângerii locuitorilor. Spațiul a fost folosit încă de dinainte să se termine lucrările, spun oamenii, care reclamă că acesta are o multitudine de colțuri ascuțite care ar fi putut pune în pericol sănătatea și integritatea celor care îl foloseau;
- lipsit de clasicul panou informativ, la fel ca în cazul șantierului de la Biblioteca Națională;
- care nu a fost sistat nici după controale din partea autorităților.
Vecinii au fotografiat colțurile periculoase și au început să facă plângeri. La Garda de Mediu, la Primărie, la toate instituțiile care puteau da detalii despre skatepark. Mai mult, au înștiințat consilierii locali, care au ridicat problema în mai multe ședințe de consiliu local.
Iar pe 31 august 2021, acum câteva zile, au aflat și ceea ce bănuiau. Că skateparkul nu avea autorizație de construcție!
Din reamenajare – demolare, din parc – skatepark
Povestea șantierului din Parcul Titanii începe prin 2015, când, prin Hotărârea Consiliului Local 142 din 30 iunie, a fost aprobată investiția „reamenajare amfiteatru Parc Titanii”.
Valoarea investiției era de aproximativ 400.000 de euro, iar renovarea urma să dureze 3 luni.
Timp de 4 ani nu s-a întâmplat nimic. Însă la mijlocul lui 2019, amfiteatrul a început să fie demolat.
Locuitorii sectorului 3 au urmărit ședința de Consiliu Local din 31 octombrie 2019, în care primarul Robert Negoiță a recunoscut demolarea, însă a spus că în loc se va amenaja „un parc”.
În 2020 a apărut, în schimb, un skatepark.
„Obligată să readucă terenul la starea inițială”
Un skatepark ridicat fără autorizație, conform instituțiilor care au controlat șantierul, trimise chiar de locatari la fața locului.
Mai întâi, Garda de Mediu a venit în Parcul Titanii în 2020 și 2021 și a decis că terenul trebuie să revină la starea inițială. Însă vecinii n-au observat decât revenirea utilajelor de construcții, care au continuat construcțiile din beton.
Primăria Sector 3 a fost obligată să desființeze lucrările și să readucă terenul la starea inițială.
Răspunsul din 3 august trimis de Garda de Mediu:
Aceeași Gardă de Mediu a punctat că „nu s-au putut prezenta documentele care au stat la baza legalității realizării proiectului din punct de vedere al protecției mediului (acordul de mediu/decizia etapei de încadrare/clasarea notificării)”. Adică certificatul de urbanism și autorizația de construire.
e suprafața skateparkului din Parcul Titanii.
În imaginile surprinse de oameni din sectorul 3 se vede cum copiii se plimbă liberi pe șantier, aproape de structuri de fier-beton lăsate nesupravegheate.
Negoiță lua consilierii peste picior
Toate aceste aspecte i-au fost semnalate, într-o ședință de consiliu local din 23 decembrie 2020, primarului Robert Negoiță.
Negoiță a menționat că lucrările erau necesare pentru că cererea pentru skatepark era una mare, „la o vizită la acel skatepark, o să vedeți că sunt atâția oameni acolo, încât ajung să se accidenteze”.
Negoiță a ironizat plângerile că skateparkul avea probleme în zona de construcție.
Prefabricatele sunt făcute de către societatea noastră și montate de către primărie. Că nu sunt perfecte, am mari speranțe că vă implicați și mergeți la fabrica de prefabricate și îi învățați pe colegii de acolo cum să lucreze mai bine.
Primarul Robert Negoiță, în ședința Consiliului Local:
El a mai spus că amfiteatrul n-a putut fi refăcut pentru că „nu ne-am luat aviz de la ISU”, așa că „i-am dat o utilitate” locului.
Primăria, sancționată de inspectori
Cum lucrările au rămas în picioare, oamenii au făcut o plângere și la Inspectoratul de Stat în Construcții.
Care a răspuns chiar pe 31 august 2021 și a confirmat că Primăria Sectorului 3 și companiile din subordine nu au avut autorizație de construire a acelui skatepark în locul fostului teatru de vară, aflat într-o stare deplorabilă.
Controlul inspectorilor a arătat următoarele:
1. Lucrările au fost făcute fără autorizație
„Lucrările de desființare a amfiteatrului și realizarea pe același amplasament a unui spațiu special amenajat pentru folosirea skateboardurilor, bike-trial-urilor și rolelor au fost realizate de Primăria Sectorului 3 fără obținerea în prealabil a unei autorizații de desființare/construire, fapt ce contravine prevederilor art. 1 și art. 3 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, au spus inspectorii.
2. Primăria și-a dat dispoziție de demolare pe motiv că amfiteatrul era degradat
„Ca urmare a verificărilor efectuate de inspectorii în construcții la Primăria Sectorului 3, s-a constatat că nu a fost emisă autorizație de desființare/construire”, lucrările de desființare fiind executate „în baza unei dispoziții a Primăriei Sectorului 3 în care au fost invocate prevederile art. 33 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (…) privind desființarea pe cale administrativă a construcțiilor existente în incinta Teatrului de Vară, amenajat în Parcul Titanii-Titănel, pe domeniul public, parc aflat în administrarea Direcției de Parcuri din cadrul Primăriei Sectorului 3, construcții aflate într-un stadiu avansat de degradare, conform referatului Serviciului Disciplină în Construcții din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală din PS3”, au mai explicat inspectorii.
3. Inspectorii au amendat Primăria Sectorului 3
„Față de cele constatate, privind încălcarea de către Primăria Sectorului 3 a prevederilor art. 27, alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (…) inspectorii au aplicat Primăriei Sectorului 3 sancțiunile contravenționale prevăzute de cele două legi”.
În total, primăria a fost amendată cu 11.000 de lei, potrivit ISC.
Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, nu a răspuns apelurilor și mesajelor reporterilor Libertatea. Ziarul a trimis și o solicitare scrisă la primărie și va publica răspunsul instituției de îndată ce-l va primi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro