În prezent, lucrările la reabilitarea liniei 5, ce presupun înlocuirea șinelor și modernizarea căii de rulare, sunt la jumătate din execuție.
„Lucrarea este făcută cam 50%, pentru că greul au fost demontarea, săpătura, cilindrarea, acum venim cu traverse, șină și turnăm beton și asfalt și am terminat. Stâlpii sunt puși toți, deci stăm foarte bine, cam 50%, și primăria ne-a plătit din 160 milioane de lei doar puțin peste 6 milioane de lei”, a declarat Marin Mandrila, patronul firmei Mari-Vila care se ocupă de lucrări, pentru G4media.
Firma Mari-Vila a înaintat o notificare către Primăria Capitalei, în care o somează să achite facturile pentru lucrările deja executate, care însumează circa 41,3 milioane de lei. Constructorul spune că a primit de la Primăria Capitalei doar 6,5 milioane de lei.
„Valoarea lucrărilor executate de către asocierea noastră este de 41.313.406,62 lei (ceea ce reprezintă financiar 25,8% din valoarea contractului și 40% stadiu fizic executat), iar valoarea lucrărilor plătite până acum de către Primăria Municipiului București este de doar 6.571.497,7 lei”, a comunicat administratorul Mari Vila-Com SRL către Primăria Municipiului București.
În notificare, Mari-Vila mai menționează că are datorii către furnizori și că îi este imposibil să mai continue lucrările contractate.
De altfel, constructorul i-a anunțat pe bucureșteni că oprește lucrările prin intermediul unor afișe puse de-a lungul șantierului la linia de tramvai având mesajul „Sistare lucrări. Lipsă finanțare”.
Marin Mandrila a mai că firma sa „niciodată nu a depășit timpul de execuție și nici termenele din licitație”, însă acum are de plătit furnizorii de echipamente.
„Efectiv acum am de plătit la austrieci, la polonezi șina, am de plătit la furnizorii din România amortizoarele. Eu am plătit cât am avut bani, dar nu pot să susțin atât de mult”, a mai afirmat reprezentantul firmei care execută lucrările de reabilitare.
Potrivit lui Marin Mandrila, lucrarea se face cu o economie mare de bani pentru că pe traseu nu au fost descoperite utilități îngropate greșit și nu s-a mai investit în mutarea lor.
„Am prevăzut și bani pentru utilități, dar nu a fost cazul de mutat sau înlocuit și atunci o să fie o economie substanțială de bani. Când am început lucrările în februarie, au zis că nu sunt probleme cu banii. Dumneavoastră să aveți forță de muncă, mi-au spus de la primărie. Noi am avut forță de muncă, dar ei nu au bani”, a mai spus el.
Primăria: Avem bugetul necesar, e nevoie de rectificare bugetară
În replică, Primăria București a transmis că are bugetul necesar pentru terminarea lucrărilor, iar primarul general Nicușor Dan „discută zilele acestea cu consilierii generali despre proiectul de rectificare bugetară care va fi pus pe ordinea de zi în următoarea ședință de Consiliu”.
„Ulterior aprobării, facturile restante vor fi achitate antreprenorului”, a transmis PMB, pentru G4media.
Lucrările de reabilitare a liniei 5 de tramvai au început în februarie 2024, iar termenul de execuție este de un an, până în martie 2025.
Se vor înlocui șinele vechi cu unele noi pe o lungime de 4,25 kilometri pe tronsonul cuprins între Podul Băneasa și Bd. Ștefan cel Mare. De asemenea, se vor moderniza 17 peroane, ce vor fi adaptate la tramvaiele Imperio, și se va construi încă un peron.