• În februarie, experții așteaptă să se producă o catastrofă, care ar bloca inclusiv circulația navelor pe canalul unde se transportă marfă de la Cernavodă la Agigea.

Opt familii au fost evacuate, după ce malul Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a prăbușit, dar două guverne implicate nu au reușit să dea, într-o jumătate de an, niciun leu pentru Cumpăna.

Când echipa Libertatea a mers să filmeze la fața locului, Administrația Canalelor Navigabile, beneficiarul lucrărilor de consolidare, nu a suflat un cuvânt despre faptul că a ajuns la fundul sacului cu fondurile proprii și că situația este disperată. A doua zi după filmarea echipei Libertatea, ACN a trimis o adresă constructorului.

”Menționăm că lucrările realizate până la această dată au fost executate din surse proprii și, datorită faptului că aceste surse au fost cheltuite, suntem în situația în care sistăm lucrările până la aprobarea finanțării de la bugetul de stat de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor”

Extras din Adresa Administrației Canalelor Navigabile

În aceeași adresă a ACN se arată că până acum au fost puși 26 de piloți de susținere din 282 și s-au montat 160 de prefabricate aferente zidului de sprijin. Cu alte cuvinte, a fost realizat 10% din lucrare, în condițiile în care în februarie ar fi trebuit să fie gata.

Directorul ACN, contactat de Libertatea pentru a explica sistarea lucrărilor , a spus că ,,este o problemă tehnică temporară”. Nu a vrut să dezvăluie faptul că banii din fondurile proprii s-au terminat, iar de la guvern nu au venit alții.

Expertul tehnic al lucrării, Anton Chirică, avertizează că, odată cu primăvara, pământul s-ar putea prăbuși din nou, pe o suprafață de cinci ori mai mare. Primarul Comunei Cumpăna susține că alte 27 de case sunt în pericol. Mai există și problema canalului navigabil, care ar putea fi blocat.

Până la această oră, ministrul actual al Transporturilor, Lucian Bode, nu a răspuns apelurilor repetate ale Libertatea. 

În schimb, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a explicat că el a dat bani, cinci milioane de lei din peste 50 de milioane necesare, dar că a venit moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă a picat și nu își explică de ce fondurile nu au ajuns la destinație.

 
 

Urmărește-ne pe Google News