Potrivit incont.ro, ajutorul de şomaj se poate acorda în ţara de reşedinţă, indiferent de statul în care a fost câştigat dreptul. Pentru a primi însă aceste beneficii, trebuie să fi lucrat în baza unui contract legal. Ajutorul se calculează în funcţie de perioadele de cotizare din statele membre în care aţi muncit. E bine să ştiţi că indemnizaţia se acordă chiar dacă plecaţi într-o altă ţară pentru a vă căuta un alt job.

Ajutorul se dă timp de trei luni

De exemplu, potrivit dispoziţiilor comunitare, dacă doriţi să vă căutaţi un loc de muncă în alt stat decât cel în care primiţi prestaţiile de şomaj, puteţi, în anumite condiţii, să exportaţi aceste beneficii pentru o perioadă limitată.

Condiţiile sunt să anunţaţi serviciile de ocupare a forţei de muncă din ţara în care primiţi ajutorul de şomaj, precum şi pe cele din ţara în care vă căutaţi un loc de muncă. Veţi avea, astfel, dreptul să primiţi prestaţiile de şomaj timp de trei luni de la data la care aţi încetat să fiţi la dispoziţia serviciilor de ocupare a forţei de muncă din statul din care aţi plecat. Această perioadă se poate prelungi, în anumite condiţii, până la maximum şase luni. În cazul în care nu reuşiţi să vă găsiţi un loc de muncă, trebuie să vă întoarceţi înainte de expirarea acestei perioade, în caz contrar pierdeţi şomajul pentru perioada rămasă.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News